دكتور الشريعة

السلام عليكم ورحمه الله وبركاته انا ابنى وهو فى...

السلام عليكم ورحمه الله وبركاته انا ابنى وهو فى المدرسة زميله ضربة لحد ما كسر ايده كسر مضاعف وفى طابور الصباح وبعدين طلع الفصل ضربة تانى وانا رحت المدرسة وبس محدش عملى حاجة فروحت وكالة الوزارة وعملت مذكرة ورحت عملت محضر فى القسم والمدرسة لما عرفت والإدارة التعليمية اتحركت عملوا قعدة صلح بينا وبين والد الولد والرجال قال ايه اللى يرضيكم فأنا طلبت مبلغ من المال على سبيل اللى صرفته واكتر من اللى صرفته كمان والراجل مامنعش قال اللى عايزنه موجود فهل انا كدة حرام ام حلال
مساعدة الخبير: هل لديك أي معلومة أخرى تريد أن تطلع دكتور الشريعة عليها قبل أن أقوم بإيصالك به؟
انا طلبت 3000جنيه هل حرام ولا حلال

إجابة الخبير: الدكتور محمد عودة

الدكتور محمد عودة

دكتورشريعة

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله، وعلى آله وصحبه ومن والاه، أما بعد: اعلم رحمك الله أن "كسر اليد خطأ" لا تجب فيه دية مقدرة، وإنما تجب فيه حكومة العدل أي مال يقدره القاضي، أو من يقوم مقامه، سواء برئت اليد المكسورة وعادت كما كانت أم لا، وهذا مذهب جمهور أهل العلم.
ويؤخذ المال من الطفل وإذا لم يكن له مال فيؤخذ من وليه، قال تعالى: (وَلَمَنِ انتَصَرَ بَعْدَ ظُلْمِهِ فَأُولَٰئِكَ مَا عَلَيْهِم مِّن سَبِيلٍ (41)) الشورى.
والله تعالى أعلم وأحكم.