دكتور الشريعة

لو سمحت انا والدي متوفي من فتره كبيره و قبل وفاته...

لو سمحت انا والدي متوفي من فتره كبيره و قبل وفاته كان كاتب اغلب املاكه باسم امي لاكتر من سبب منهم هدايا و منهم علشان يقلل من علي نفسه الضرائب و كمان علشان اخواته ميورثوش و والدتي كمان قبل وفاتها كتبت اغلب الحاجات باسمي انا اخواتي لان كل حاجه كانت مجرد امانه معاها و هي شافت ان مش من حق اخواتها يورثوا فيها فهل هما ممكن يكونوا بيتعزبوا في قبورهم علما بان انا لسه قاصر و محدش يقدر يورث حاجه لانهم فالمجلس الحسبي

إجابة الخبير: الدكتور اسحاق الحواري

الدكتور اسحاق الحواري

دكتور شريعة

 الحمد  لله، والصلاة والسلام على رسول الله، وعلى آله ومن والاه، وبعد: اعلم رحمك الله أنه إذا كان والدك كتب لأمك هذه الأموال ليحرم إخوانه أو ليتهرب من الضرائب، فالواجب عليكم رد هذه الأموال وتقسيمها بين ورثة والدك جميعا حسب الأنصبة الشرعية .
ولأن مسألة الميراث ليست بالأمر السهل، ولا تحل بمجرد الفتوى المكتوبة، فلا بد من التوجه للمحكمة الشرعية، ليتأكد القاضي الشرعي من عدم وجود ديون او وصايا او ورثة غير معروفين، ثم يقسمها على الوجه الشرعي.والله تعالى أعلم وأحكم.