دكتور الشريعة

انا مهندس وشغال في مجال السويل ولقيت صاحبي عامل...

انا مهندس وشغال في مجال السويل ولقيت صاحبي عامل كورس في المجال ب ٤٠٠٠ جنيه فقولتله عايز اخش بس هدفع ١٨٠٠ في الاول عشان معيش المبلغ كله، فقالي ماشي وحضرت ٥ محاضرات، بس بعدها حصل ظرف خلاني اغير مجال شغلي تماما وقولت لصاحبي كده فقالي ادفع الباقي كله وقولتله عايزني ادفع باقي الفلوس في حاجة مش هستفاد بيها ولا هحضر بقية المحاضرات! فقالي انت اديتني كلمة انك هتدفعهم ومليش دعوة بظروفك وده حقي فاتخانقت معاه وقولتله مش دافع وقالي بيني وبينك ربنا

الرد من العميل

واحنا مكناش اتفقنا على حاجة لو حد اضطر يمشي من الكورس في النص، فعايز اعرف المفروض ادفعهم ولا ده حقي اني مدفعش وان كده بينصب عليا !

إجابة الخبير: الدكتور اسحاق الحواري

الدكتور اسحاق الحواري

دكتور شريعة

الحمد  لله، والصلاة والسلام على رسول الله، وعلى آله ومن والاه، وبعد: اعلم رحمك الله إن الأمر يعود للعقد بينكما والاتفاق، فإن كان الاتفاق على دفعك المبلغ كاملا أو كان من شروط الدورة دفع المبلغ كاملا وإن لم تحضر كأن يكون ذلك ثمن المقعد الذي تحجزه ، فيجب عليك دفع المبلغ كاملا، فقد لقول النبي ﷺ: ((المسلمون على شروطهم)) رواه الترمذي.  والله تعالى أعلم واحكم.