انا دائما بطني بتعمل اصوات عاليه بقالي فتره طويله...

انا دائما بطني بتعمل اصوات عاليه بقالي فتره طويله و اخر فتره دي زادت و تعبت جامد و بطني بعد ما باكل حاجه كانت بتوجعني ف روحت للدكتور و عملت تحاليل و اشاعه بس كل حاجه سليمة و هو قالي ده من التوتر و القلق و العصبيه و ضغط و باخد دوا بتاع اقراص الفحم و جاست ريج و duspatalin و اركاليون فورت بقالي تقويبا تلات اسابيع بس هما مش عاملين حاجه و الاصوات موجوده و بتزيد بعد الاكل و بحس ساعات ان في حاجه في بطني زي بلونه و بتفرقع و طبعا الاصوات دي محرجه جدا و عملالي توتر و انا عندي 18 سنه

إجابة الخبير: دكتور عبد الكريم السلقاوي

دكتور عبد الكريم السلقاوي

طبيب

العلاج:

  • الاعراض المذكورة تدل على وجود ما يسمى بمتلازمة القولون العصبي وهو مرض شائع بين الناس ,ولتخفيف اعراضه والتحكم به ينصح باتباع بعض النصائح مثل التخلص من التوتر والقلق والضغوط النفسية, تدفئة البطن وتجنب التعرض لتيارات الهواء البارد , شرب السوائل الدافئة مثل النعناع او اليانسون , وتجنب التدخين والكحول ,وتقسيم الطعام اليومي الى 5-6 وجبات صغيرة بدلا من 3 وجبات كبيرة, وينصح بتحسين النظام الغذائي وتجنب ما يهيج القولون مثل البقوليات, الكربوهيدرات ,الالبان ومشتقاتها ,الاطعمة المحلاة صناعيا ,والمشروبات الغازية , والى جانب هذه النصائح يمكن استعمال بعض الادوية مثل Librax او Colona او Nortriptlyne ثلاث حبات يوميا .

كيف يتم التشخيص:

  • يتم التشخيص من خلال اخذ التاريخ المرضي, عمل الفحص السريري ,ومن ثم عمل بعض الفحوصات لاستبعاد الاسباب العضوية التي تسبب نفس الاعراض مثل فحص البراز لاستبعاد النزلة المعوية وجرثومة المعدة, منظار القولون لاستبعاد اي اورام او التهابات, فحص حساسية اللاكتوز او الجلوتين, منظار المعدة والاثناعشر لاستبعاد اي قرحة ,وغيرها من الفحوصات

اعراض القولون العصبي:

  • الم البطن
  • انتفاخات البطن
  • خروج الغازات بصورة مفرطة
  • الاسهال او الامساك المزمن
  • الاكتئاب
  • الم العضلات

نصيحتنا :

  • اتباع النصائح العلاجية اعلاه