دكتور الشريعة

السلام عليكم كنت عايزه اسأل عن زكاة المال والدتي...

السلام عليكم كنت عايزه اسأل عن زكاة المال والدتي اتوفت 2016 وفي آخر 2016 في حسابي في البنك مبلغ من المال وكنت عايزه اعرف ادفع فلوس زكاة المال من الارباح والارباح وممكن اجزأها علي مدار السنه..والسنه الماضيه انا بعت فلوس لصديقه ليا بتشتغل في الكويت وظروفها كانت صعبه وبعتلها مبلغ وقولت لها انه عشان عيد ميلادها ونيتي كانت اساعدها وقولت من زكاة المال هل يجوز.. ولازم ادفع السنه دي كل السنين اللي انا مش دفعتها ..وانا واخويا لينا ارض من بابا ولسه مش قسمناها بس احنا مأجرنها هي ارض زراعيه وكل سنه بيجلنا فلوس من الزرعه من المؤجر هل نخرج منها زكاة المال..

إجابة الخبير: الدكتور محمد عودة

الدكتور محمد عودة

دكتورشريعة

الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على رسوله الأمين، وبعد: اعلمي رحمك الله انه:
١- لا يجوز تجزئة الزكاة اذا حال عليها الحول بل يجب اخراجها دفعة واحدة.
٢- تخرج الزكاة عن اول مال بلغ النصاب وحال عليه الحول وتضاف اليه جميع الاموال الموجودة عند اخراج الزكاة سواء من مردود الايجار او الارباح التجارية او الديون التي لكم.
٣- لا يجوز ان يحسب المال الذي تسامحين فيه من الزكاة لانه اخرج بغير نية الزكاة من البداية.
٤- يجب عليك اخراج الزكاة التي كانت عليك دفعة واحدة فهو حق الله في المال ويعد هذا الفعل من الكبائر وعليك التوبة.
٥- ننبهك ان المال المودع اذا كان في بنك ربوي فانك تاثمين على ذلك ويجب عليك التوبة ويحب المال لما فيه من الاعانة على الاثم والعدوان، والفوائد منه تعد ربا وهي من الكبائر ويجب عليك التخلص منها باعطائها للفقراء والمساكين ولا تحسب لك صدقة، والزكاة تكون على راس المال هنا فقط.
والله أعلم وأحكم.

الرد من العميل

جزاك الله خيرا بالنسبه لصديقتي انا كانت نيتي وانا ببعت الفلوس بإنها من زكاة المال فهذا يجوز ام لا والفلوس في بنك عادي وهي شهاداتيعني انا دلوقتي مش معايا المبلغ كله لما حسبت علي اصل المبلغ فممكن اطلع كل 3 شهور بس بإذن الله اكون دفعت كل السنين اللي عليا واخلصها قبل انتهاء السنه دي

إجابة الخبير: الدكتور محمد عودة

الدكتور محمد عودة

دكتورشريعة

السائلة الكريمة:
اذا دفعت اها المال بنية الزكاة بعد ان حال الحول عليها او قبل الحول بفترة لوجود حاجة فيجوز ان تحسب من الزكاة.
وبجوز لك ان تعوضي السنين الماضية على فترات اذا لم تملكي المبلغ كاملا لانه دين بذمتك.