السلام عليكم

الرد من العميل

السلام عليكم انا روحت لطبيب عظام وكشفت رنين مغناطيسي وطلع عندي رباط صليبي خلفي جزء وقالي أن مش محتاج عملية تمام الحمدلله انت حاليا في المصيف وكنت لسه بريح عشان اروح العلاج الطبيعي كنت بنزل اسم هو وكده المهم اني كنت بروح الحمام كتير عادي بس في مرة قمت من الحمام سمعت في رملي المصاب صوت دق وقفت عليها بتعرج بس مش زي الاول يعني افضل من الاول كمان بحس بالم بس بردك مش زي الاول هل ده محتاج عملية ولا لا عادي راحة وبعدها علاج طبيعي ارجوا الرد عشان اطمن لاني بس عايز اعرف وهل في طريقة كويسة اعرف اني مش محتاج عملية بدون عمل اي رنين أو تعب عشان اطمن وشكرا

الرد من العميل

عايز الرد من طبيب مباشر

الرد من العميل

السلام عليكم انا روحت لطبيب عظام وكشفت رنين مغناطيسي وطلع عندي رباط صليبي خلفي جزء وقالي أن مش محتاج عملية تمام الحمدلله انت حاليا في المصيف وكنت لسه بريح عشان اروح العلاج الطبيعي كنت بنزل اسم هو وكده المهم اني كنت بروح الحمام كتير عادي بس في مرة قمت من الحمام سمعت في رملي المصاب صوت دق وقفت عليها بتعرج بس مش زي الاول يعني افضل من الاول كمان بحس بالم بس بردك مش زي الاول هل ده محتاج عملية ولا لا عادي راحة وبعدها علاج طبيعي ارجوا الرد عشان اطمن لاني بس عايز اعرف وهل في طريقة كويسة اعرف اني مش محتاج عملية بدون عمل اي رنين أو تعب عشان اطمن وشكرا

إجابة الخبير: الدكتور بلال عثمان

الدكتور بلال عثمان

طبيب

ما هو علاج الرباط الصليبي وهل من اللازم إجراء العملية ؟
يتم علاج الرباط الصليبي الخلفي غالباً بدون تدخل جراحي عن طريق إعادة التأهيل والعلاج الطبيعي خاصة في الدرجات الأولى والثانية ، ويستمر العلاج لعدة أسابيع حوالي 26 إلى 52 أسبوع ، يشعر المريض فيها بتحسن بشكل تدريجي ، يمكن خلال هذه الفترة ارتداء الدعامة المثبتة للركب واستخدام العكازات في المشي لتجنب الضغط على المفصل  ، ويهدف العلاج الطبيعي إلى تقوية العضلات واستعادة مرونة المفصل . وينصح بالمتابعة الدورية لدى الطبيب المختص لتقييم درجة التحسن وغالباً لن تحتاج إلى اجراء العملية الجراحية إلا في بعض الحالات سيتم ذكرها لاحقاً . بشكل عام ننصحك بالراحة وتقليل الضغط على مفصل الركبة مع وضع ضمادة مطاطية حول الركبة لتقليل الحركة وعدم الاستقرار ، كذلك يفضل وضع وسادة تحت الركبة المصابة أثناء الاستلقاء .
ما هي دواعي إجراء العملية في حالة تمزق الرباط الصليب ؟
  1. في حال كان المصاب صغير السن
  2. إصابة أكثر من رباط
  3. إذا كان الشخص رياضي ويحتاج للاستمرار في ممارسة الرياضة
  4. في حال كان هناك كسر في عظمة القصبة
  5. التواء الركبة أثناء النشاطات اليومية ( عدم الثبات )
  6. إذا كان هناك قطع بالغضروف الهلالي

ما هي مخاطر إهمال العلاج ؟
  1. التهاب مفاصل الركبة
  2. تمزق في الغضروف الهلالي الوسطي أو الجانبي
  3. تآكل الغضاريف
  4. تمزق في كبسولة مفصل الركبة
  5. عدم استقرار الركبة

بماذا ننصح ؟
ننصح بالاستمرار في العلاج الطبيعي ، مع المتابعة لدى الطبيب المختص لتقييم التحسن .