دكتور الشريعة

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

مساعدة الخبير: هل لديك أي معلومة أخرى تريد أن تطلع دكتور الشريعة عليها قبل أن أقوم بإيصالك به؟
ومعرفش هترد على الرسالة دي ولا اي بس انا دلوقت معايا مبلغ مالي من لينك بتبعته لناس وتحمل ليهم التيك توك وتعمل حساب ليهم والمقابل بتاخد مبلغ ع ال ٢٠ بتاخد ٣٠٠٠ج وأغلب الناس اللي عملتلهم دا مسحته من عندهم بعد م سجلت والباقي مسحه أو مبيدخلش عليه خالص ودلوقت سألت ناس الفلوس دي حرام ولا حلال ولو حلال بطلع منها كام لله يااريت ترد عليا و وانا مصرفتش حاجة منهم لحد الان مستني الرد لحضرتك لأن مش لاقي اي رد من اي حد

إجابة الخبير: دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور الشريعة

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله، أما بعد فاعلم سددك الله أن هذا البرنامج كغيره من البرامج(اليوتيوب، والفيس بوك) التي يعرض فيها الحلال والحرام، فليس عليك إثم بمجرد نشر الرابط، والمال الذي تتقاضاه مقابل النشر ليس حراما.
ولكن ان كان هذا البرنامج فقط لنشر الحرام، ولايظهر فيه الا الحرام فلايجوز لك نشره والمال الذي كسبته محرم.
وكذلك ان كان البرنامج بذاته يعرض المحرمات كبداية ولايمكن من عرض محتواك الدعوى الا ويدخل عليك الصور والإعلانات الفاحشة فيحرم.
والله تعالى اعلم

إجابة الخبير: دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور الشريعة

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله، أما بعد فاعلم سددك الله أن هذا البرنامج كغيره من البرامج(اليوتيوب، والفيس بوك) التي يعرض فيها الحلال والحرام، فليس عليك إثم بمجرد نشر الرابط، والمال الذي تتقاضاه مقابل النشر ليس حراما.
ولكن ان كان هذا البرنامج فقط لنشر الحرام، ولايظهر فيه الا الحرام فلايجوز لك نشره والمال الذي كسبته محرم.
وكذلك ان كان البرنامج بذاته يعرض المحرمات كبداية ولايمكن من عرض محتواك الدعوى الا ويدخل عليك الصور والإعلانات الفاحشة فيحرم.
والله تعالى اعلم

الرد من العميل

م انا ي فضيلة الشيخ بكسب عن طريق اللينك وتحميل التطبيق وبعدها بمسح التطبيق من عنده وبكدا هو مبيتفرجش ع اي حاجة سواء حلال أو حرام

الرد من العميل

ولو حلال المفروض دا مكسب وأرباح ف كام النسبة اللي بطلعها لله من الأرباح يعني الربع أو التلت أو ١٠ ٪

إجابة الخبير: دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور الشريعة

لايجب عليك إخراج شيء منها، فليس حراما، ولكن ان تصدقت بشي فهو من باب التطوع.
ولكن بعد عام من بداية العمل ان اجتمع معك نصاب الزكاة، وحال عليه حول كامل تخرج زكاة مال.