الزواج و الإرشاد الأسري

بنتى عندها ١٢ سنه عادة بتخاف وتقلق وتبكى كثيرا...

بنتى عندها ١٢ سنه عادة بتخاف وتقلق وتبكى كثيرا بتخاف انا وابوها نموت ، فعندما نخرج تخاف نعمل حادثة بالعربية لو نامت عند خالتها يوم تخاف انا وابوها نموت وتفكر انها هتعيش حياة وحشه وخالتها تربيها بتقعد تفكر في افكار كتير وتبكى وانا بتكلم معاها كتير جدا فهى تقولى بكل الصراحة عن تفكيرها ومعتقداتها والافكار اللى بتتخيلها حاولت اقولها انك كده بتجذبى بأفكارك احداث سيئة فى حياتك وممكن تتحقق واول ما تيجى الفكره استعيذي من الشيطان وفكرى بشئ اخر جميل او اشغلى نفسك بعمل شئ بتقول مش بعرف وبرجع افكر تانى ودايما بكلمهم انا وباباها عن الايجابيه وهو بيبذل موجهود معايا ويتكلم معاها لكن بحس انها بتخاف كتير بتخاف لو اخرت الصلاة من ربنا ( مع اننا اسره متوازنه روحانيا وعمرنا ما بنسألهم على صلاتهم ولا نجبرهم ابدا ) وكمان بتخاف على زعل الناس جدا وردود افعالهم وتحاسب نفسها كتيير ونلاحظ انا وباباها انها مش بتحب الانتقاد تماما فى المناقشات ومخالفة رأيها وتنسحب من النقاش وتقفل على نفسها بسرعه وترفض تكمله النقاش للعلم هى عندها اخ اصغر منها مش بنتى الوحيدة

إجابة الخبير: عاليا احمد

عاليا احمد

دكتورة نفسية

تشكوكثيرا من الامهات من  حساسية ابنائهم خاصة فى سنوات عمرهم الاولى، فالطفل الحساس سريع البكاء ويخاف دائما من كل شئ حوله.
ويجب عليك معاملة ابنتك بطريقه خاصه ان الطفل الحساس طفل مبدع فى الاساس ولكن ان تعاملتى معه بالطريقه الصحيحه فهو ذكى وحساس ومبدع ويمكنك تطوير كل ذلك داخلها واكتشاف نقاط قوتها ويجب معاملتها بلطف ولين وعدم نهرها امام احد او الاشاره الى انها حساسه وكانه عيب بها ولا تحاولى الضغط عليها لتتغير ولا ان تقسى عليها فالقسوه ستذيدها بكاءا وانطواءا استغلى نقطة حساسيه ابنتك وعرفيها انها نقطة قوه حيث ان حساسيتها تجعلها تشعر بالاخرين
ان الطفل الحساس يحب ان يشعر بان عائلته تتفهم وضعه خاصة امه لذلك هى تشعر بحساسيه اكثر عند التعامل معك فكونى دائما بجانبها سند لها ودائما ان لا توجهيها بصيغه امره ولكن حاولى دائما ان تفهميها ما تريدى وبررى لها القواعد التى يجب ان تلتزم بها حتى اسلوب العقاب يجب ان يكون مختلف لانها من الممكن ان تفقد الثقه بنفسها فهى ستفهم منك اى شىء تقولينه لان الطفل فى هذا الوضع يكون هادىء ومتفهم اكثر من غيره ان تفهمك لها ولوضعها وقربك منها سيزيد من ثقتها بنفسها ويؤثر فى شخصيتها مستقبلا

الرد من العميل

سؤالى الاول كنت عايزة افهم من حضرتك ليه بتفكر فى الموت وان امها وابوها هيموتوا حتى هى بتسألنى ليه بييجو على بالى دايما كده وانت مش عارفة ارد عليها

إجابة الخبير: عاليا احمد

عاليا احمد

دكتورة نفسية

ابنتك لا تشعر بالامان وتخشى فقدانكم لانكم الامان بالنسبه لها، ومن الممكن انها رأت نماذج فقدوا والديهم او شاهدت افلام مثلا، او انكم بعض الاحيان تهددوها انها ستفقدكم، لذا اصبح اكبر مخاوفها فقدكم
وعليكم ان تشعروها بالامان واخبريها ان الموت حق وكلنا سنموت ولكن لا نفكر بالموت الا للعظه والخوف لا يغير القدر ولكن يجعلنا نعيش بشكل سئ ، لذا الافضل ان نعيش حياتنا الان وسعادتنا ونترك غدا بين يدي الله تعالى
وانصحيها بالعبادات فكلما هاجمتها الافكار السلبيه تقوم للصلاه او لقراءة القران وسوف تشعر بالراحه، حتى تتغلب على الوسواس وعلى الافكار السلبيه ولا تسمح لها بالاسترسال والسيطره على حياتها