الزواج و الإرشاد الأسري

السلام عليكم انا عندي مشكله عندي وسواس من كل حاجه...

السلام عليكم انا عندي مشكله عندي وسواس من كل حاجه وخايفه من كل حاجه بنتي تعبت مني فتره تعب شديد وانا لوحدي من ساعتها حياتي اتغيرت طول الوقت خايفه ع ولادي كل شويه اطمن عليهم كويسين ولا لا بقيس لهم الحراره 100مره في اليوم بخاف اوي يتعبوا وبيجيلي احساس برعشه في جسمي وغثيان كتير كشف الدكتور قالي حاله نفسيه مش عارفه اعيش طول الوقت بفكر خايفه من كل حاجه طول الوقت خايفه وانا نايمه وانا صاحيه انا تعبت اوي حتي النوم من كتر التفكير ما بنمش محتاجه مساعده ضروري
مساعدة الخبير: هل راجعت دكتور نفسي من قبل؟ أو حاولت أي شئ آخر؟
لا
مساعدة الخبير: هل لديك أي معلومة أخرى تريد أن تطلع الدكتور النفسي عليها قبل أن أقوم بإيصالك به؟
انا بس محتاجه مساعده ضروري انا مش عايشه والله ارجوكوا نفسي ابطل خوف ع ولادي انا بقيت مجرد ما اسمع أن حد تعبان بعيد عني يحصلي الرعشه والتعب

إجابة الخبير: عاليا احمد

عاليا احمد

دكتورة نفسية

ان خوفم بسبب التفكير الزائد والافكار السلبيه فمن الطبيعى أن كل انسان يقوم بالتفكير بشكل مستمر فى امور حياته ومشاكله ومستقبله وكل الامور التى تهمه كما انه ايضا يفكر بغيره  ولكن دائما هناك حدود لكل شىء فان زاد هذا التفكير عن اللازم فانه يمثل عبأ اخر على صاحبه . فيعتبر التفكير الزائد مرتبط بشكل وثيق باضطراب القلق فقد تشعري بهذا القلق والتفكير تجاه امر معين وعند ايجاد حلا له تتخلصي منه ولكن فى الحالات المرضيه يكون التفكير الزائد ملازما لك فى معظم الامور والذى قد يصل الى حد الوسواس ويسيطر على حياتك ويحرمك من النوم والطعام والقيام بدورك الاجتماعى بشكل طبيعي بل وقد يسيطر ايضا على علاقاتك بالاخرين
وللسيطره على التفكير الزائد فى حياتك
اولا عليك بممارسة الرياضه بشكل منتظم لافراغ الطاقه السلبيه والتحكم بانفعالاتك وايضا للسيطره على المشاعر القلقيه
ممارسة تمارين الاسترخاء واليوجا والتى تعطيك القدره على التخلص من القلق والتوتر وتساعدك على صفاء ذهنك وافراغ عقلك من الافكار الزائده
تصدى للافكار السلبيه واوقفيها فلا تهربي منها ولكن اعملي على صدها وعدم استرسال الافكار الى ان تصل لوساوس ودائما اشغلي نفسك بانشطه مفيده ولا تتركي مجالا للافكار السلبيه للسيطره عليك بل استبدليها بافعال ايجابيه مخالفه
تقبلي الامور كما هى ولا تحاولي تغيير ما لا تستطيعي تغييره ولا تضغطي على نفسك وتعودي ان هناك امورا ليس فى مقدور الشخص التحكم بها
غيري روتين حياتك وادخلي اليها نوع من الترفيه والمرح حتى تفقدي كل الضغوط التى عليك فى تلك اللحظات، وتهدأي منها وتشتتي أفكارك الوسواسيه والتشاؤميه
فى النهايه انت المتحكمه الوحيد فى حياتك وانت من توجهيها فلا تتركي الضغوط والمشكلات تسيطر عليك وتتحكم بحياتك