Doctor

السلام عليكم. ابني عندو 3 سنوات ومره من شهر فجاءه...

السلام عليكم. ابني عندو 3 سنوات ومره من شهر فجاءه عنيه قلبت وجسمو يتنفض وايدو ورجليه مفروده وفضل ينزل من بوقو حاجات وفضل كده حوالي 5 دقايق وفاق لما كبينا عليه مائه ورحنا كشفنا عليه عند دكتور اطفال قال دي سخنيه داخليه عندو هيا اللي عملت التشنج ده وده تشنج حراره بيحصل للاطفال واحنا حبينه نطمن اكتر عرضنا علي دكتور مخ واعصاب اطفال قال اديلو مكمل غذائي عشان هو لسه مش بيكلم كويس لحد الان وادالو ديباكين وقال اعملو اشاعه مقطاعيه ورسم مخ وادالو ديباكين وانا خفت صراحه اعمل اي حاجه من دول ولما قراءة عن ديباكين خفت اكتر وبعدين بقي كويس ودلوقتي هو كان بيجري علي السلم وقع كذا سلمه وراء بعض وراح جالو التشنج ده تاني وكبينا عليه مائه ونيمنا علي جمبو وفاق وعرضنا علي دكتور اطفال قال نفس الكلام سخنيه داخليه اكيد نام ع تكيف هو ده كلام صحيح او اعمل الاشاعه لاني سمعت كلام دكاتره كتير ع النت بتقول لا غلط ومش عارفه اعمل اي ارجووو الرد بسرعه

إجابة الخبير: الدكتور عبد الرحمن حجاج

الدكتور عبد الرحمن حجاج

طبيب

التشنجات التي يعاني منها الطفل قد تكون تشنجات حرارية ناتجة عن ارتفاع درجة حرارة الجسم و قد تكون ناتجة عن الاصابة بزيادة نشاط كهربية الدماغ و يتم تحديد السبب و العلاج من قبل الطبيب بعد التقييم الطبي ل الحالة و اجراء الفحوصات الطبية اللازمة و الوصول الي التشخيص الدقيق .

علاج الاصابة بزيادة نشاط كهربية الدماغ
 :

يتم العلاج باستخدام الادوية المضادة ل التشنجات و تشمل الادوية التي تحتوي علي الكاربامازيبين او الفينيتوين او حمض الفالبرويك او الفينوباربيتال و يتم تحديد الدواء المستخدم و الجرعة و اذا كان سيتم استخدام دواء واحد منفرد او مجموعة ادوية من قبل الطبيب بعد التقييم الطبي ل الحالة و لا يتم التوقف المفاجئ عن استخدام الدواء او دون الرجوع الي الطبيب حتي لا يحدث انتكاسة و عودة ل الاعراض بشكل اكثر حدة بالاضافة الي امكانية العلاج الجراحي بالاضافة الي الحرص علي النوم الكافي و تجنب الاجهاد البدني و الذهني و الحرص علي تجنب العاب الڤيديو و المحفزات البصرية و الاضواء الساطعة و الالتزام بتناول الدواء الموصوف بطريقة صحيحة .

تشخيص الاصابة بزيادة نشاط كهربية الدماغ :

يتم التشخيص عن طريق أخذ التاريخ المرضي التفصيلي و تفاصيل النوبات و التاريخ العائلي و الفحص الطبي السريري ل المريض و فحص العضلات و فحص الاعصاب و الفحص الوظيفي ل الحواس و شكل المشي و درجة الثبات و الاتزان بالاضافة الي اجراء الفحوصات الطبية الشاملة و تشمل فحوصات الدم و منها صورة الدم الكاملة CBC و دلالات العدوي و الالتهاب CRP و ESR و فحص مستوي سكر الدم التراكمي و سكر الدم الصائم و العشوائي و اجراء الاشعات و تشمل الاشعة المقطعية و اشعة الرنين المغناطيسي علي الدماغ و تخطيط كهربية الدماغ EEG .

اعراض الاصابة بزيادة نشاط كهربية الدماغ :

  • حركات ارتجافية غير ارادية ل اليدين و الرجلين
  • تشنجات العضلات
  • سيلان اللعاب
  • تغريب العين
  • فقدان الوعي
  • تحديق في الفضاء
  • تصلب الجسم
  • اهتزاز الجسم و ارتعاشه
  • فقدان السيطرة علي البول و التبول اللاإرادي اثناء النوبات
  • التغيرات الشعورية و المزاجية

النصيحة
:
متابعة طبيب مخ و اعصاب اطفال .

يمكنك تحميل تطبيق چواب لمتابعة استفسارك مباشرة مع الخبير كما يمكنك التواصل مع خبراء متخصصين في اكثر من ١٦ مجال بالاضافة الي مواضيع اخري يومية من خلال الضغط علي هذا الرابط

download JawabApp