ابنى عندة سنتين و٥ شهور وكان فى سنة سنة بيتكلم زى...

ابنى عندة سنتين و٥ شهور وكان فى سنة سنة بيتكلم زى الاطفال الى فى سنة عادى وكان بيتفرج على التلفون كتير واتفطم وشيلنا منة التلفون وهو عندة سنة واربع شهور بعد كدة قطع الكلام هو كان بيردد ورا الاغانى كشفت علية عند اكتر من دكتور تخاطب وكلهم اجمعة انة الحمدلله نسبة التوحد متتعداش ٣ فى المية وكلهم قالولى ودى جلسات تخاطب مكثفة والنتيجة بعد تلات شهور وفى دكتور اطفال كتب علاج calteba عشان الكلام انا مش عارف اعمل اية ونفسيتى انا وامة واقعة جدا

إجابة الخبير: الدكتور احمد ابو ضاحي

الدكتور احمد ابو ضاحي

طبيب

عميلنا العزيز تم الاطلاع على سؤالك المطروح بالقسم الطبي بموقع جوابكم وسيتم الرد عليك باسرع وقت ممكن

إجابة الخبير: الدكتور عبد الرحمن حجاج

الدكتور عبد الرحمن حجاج

طبيب

علاج تأخر الكلام و النطق عند الاطفال :

يتم العلاج عن طريق علاج السبب الذي يؤدي لحدوث هذه الاعراض و ذلك بعد اجراء الفحوصات الطبية اللازمة و الوصول الي التشخيص الدقيق و يتم تحديد السبب و العلاج من قبل الطبيب .
و العلاج الدوائي يستخدم لعلاج السبب الذي يؤدي ل تأخر النطق عند الطفل و لكن علاج تأخر الكلام و النطق يتم عن طريق العلاج النفسي و جلسات التخاطب و علاج التخاطب و يشمل تدريبات عديدة ل الطفل منها تدريبات النطق و تدريبات الصوت و الحركة و تدريبات التحدث و يتم تحديد نوع برامج و تدريبات التخاطب و تحديد عدد الجلسات التي يحتاجها الطفل من قبل الطبيب بعد التقييم الطبي ل الحالة .

تشخيص تأخر الكلام و النطق عند الاطفال :

يتم التشخيص عن طريق أخذ التاريخ المرضي التفصيلي و التاريخ العائلي و تاريخ التطور و النمو العقلي و البدني و الادراكي و المهاري ل الطفل والفحص الطبي السريري و فحص و تقييم العضلات المحركة ل الفم و تقييم المهارات اللغوية ل الطفل و قدرته علي فهم الكلام و قدرته علي النطق و اصدار الاصوات و الحروف و صياغة الكلمات و الجمل بالاضافة الي اجراء فحوصات الاذن و اختبارات السمع و اجراء فحوصات الدم و منها صورة الدم الكاملة CBC و دلالات العدوي و الالتهاب ESR و CRP و اجراء الاشعات و تشمل الاشعة المقطعية و اشعة الرنين المغناطيسي علي الدماغ و تخطيط كهربية الدماغ EEG .

اسباب تأخر الكلام و النطق عند الاطفال :

  • عوامل وراثية
  • عوامل چينية
  • عوامل بيئية
  • امراض الجهاز العصبي المركزي و عدوي الجهاز العصبي و اصابات الدماغ
  • اضطرابات و مشكلات التمثيل الغذائي و الايض مثل ارتفاع نسبة الجالاكتوز بالدم
  • الاضطرابات النفسية
  • التعرض ل الاعتداءات المختلفة
  • تأخر النمو العام
  • مشكلات و ضعف السمع
  • الاصابة بالامراض مثل التوحد

النصيحة
:
مراجعة طبيب الاطفال و اخصائي التخاطب .

يمكنك تحميل تطبيق چواب لمتابعة استفسارك مباشرة مع الخبير كما يمكنك التواصل مع خبراء متخصصين في اكثر من ١٦ مجال بالاضافة الي مواضيع اخري يومية من خلال الضغط علي هذا الرابط