دكتور الشريعة

السلام عليكم انا شغال نجار مع اخوات ابي وبيوردو...

السلام عليكم انا شغال نجار مع اخوات ابي وبيوردو خشب مقاس 80*120 ده المطلوب فى الفاتوره وبيجو يحطو معاه خشب مقاس صغير 70*115 وده مش مكتوب فى الفاتوره هل ده كده يعترب غش وما حكم العمل عندهم مع العلم ان انا الا بحمل الشغل ده بايدى وكمان لو فيه خربان انا الا بصلحه وسالت عمى الا بداء الشغل ده من الاول بيقول ان دى اتفاق من الاول مع الشركه كده وبيقول لو فى حاجه غلط فى الشغل كان ردوه من زمان لان الشغل ده بقالوه15سنه على كده وبيقول كمان ان فى ناس كتير دخلو على الشغل ده وخرجو منه واحنا لسه مكملين يعنى مش تقلل من حاجه هل ينفع اكمل فى الشغل ده ولا لا وهل فلوسى حلال ام حرام لو طلع فى الشغل ده شبها
مساعدة الخبير: هل لديك أي معلومة أخرى تريد أن تطلع دكتور الشريعة عليها قبل أن أقوم بإيصالك به؟
لا

إجابة الخبير: دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور الشريعة

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله، أما بعد فاعلم سددك الله أن الحكم على حسب العرف القائم، وحسب المقصد من تغيير الفاتورة.
فهل ما يكتب في الفاتورة يقدم لجهة معينة مثلا.
هل يتم كتابة غير الواقع للتخلص من الرسوم والجمارك والضرائب.
أم أن هناك خداعا للمشتري.
الذي يدفع ثمن الفاتورة.
هذا الأمر متعلق بجوابك على هذه الأسئلة.
ولكن ان كان السبب هو خداع المشتري فهذا العمل حرام، فإن لم يكن لهم سوى هذا العمل فاترك العمل فورا.
ولكن ان كان هناك عمل آخر، أو أن هذا احد اعمالهم فقط.
فإذا كان الغالب في العمل ليس قائما على الغش فعملك ليس حراما.
ولكن ان العمل كله قائم على هذا فعملك معهم حرام.
وفي الحديث الصحيح :(من ترك شيئا لله عوضه الله خيرا منه).
والله تعالى اعلم

الرد من العميل

اجل ما يكتب فى الفاتوره يتم تسليمه لي مدير القسم الموجود فى الشركه بيتم دفع الرسوم والضرئب كامله والمشتري يعلم بوجود هذا المقاس الناقص بس مش عارف كل الاقسام عارفه ولا لا بس بس فى قسمين يعلمو بهذه المقاس وقسمين لا ليس العمل كله قائم على توريد هذا المقاس الناقص ولاكن اكتر العمل قائم على توريد المقاس المطلوب

إجابة الخبير: دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور الشريعة

إن كان صاحب العمل يفعل ذلك ليتخلص من الضرائب فلا بأس.
ولكن هناك شك في سبب آخر فيه خداع، فعليك ترك العمل لأن الأغلب العمل بهذا الخشب.
والله تعالى اعلم