دكتور الشريعة

عاوزة اكلم شيخ

مساعدة الخبير: هل لديك أي معلومة أخرى تريد أن تطلع دكتور الشريعة عليها قبل أن أقوم بإيصالك به؟
بصي انا حبيت واحد و غلطنا انا و هو و حملت و مش قولت لأهلي و جه تقدم و أهلي رفضوه و بعد كده تجوزنا انا و هو بعقد عرفي عند محامي و بعد ما تجوزت قولت لأهلي و ابويا كان هيكتب كتابي رسمي عند ماذون بس انا قولت مش عاوزة تجوز لأن مش ارتحت للجوازة ف ابويا اخد العقد العرفي و قطعه و روحت لدكتور و اجهضت كنت في أول الشهر السادس، دلوقتي عاوزة اعرف انا حكمي اى من ناحية الإجهاض و من ناحية العقد العرفي و هل انا كده لسه على ذمته و لا لا و عاوزة ربنا يغفرلي الذنوب دي اعمل اى نفسي اتوب قبل ما اقابل ربنا ياريت تفيدوني

إجابة الخبير: الدكتور محمد عودة

الدكتور محمد عودة

دكتورشريعة

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله، وعلى آله وصحبه ومن والاه، أما بعد: اعلمي هداك الله أن ما قمت به جرائم عظيمة:
أولا: الزنا مع ذلك الرجل ويزيد الأمر إثماً وجود حمل.
ثانيا: زواجك منه زواج باطل لأنه دون ولي. فإذا اعتقدتما صحة الزواج فيلزمكما الطلاق.
ثالثا: إجهاضك للطفل في الشهر السادس من الكبائر وهو قتل.
ربعا: يلزمك مم إجهاض الجنين الدية والكفارة.
ثامنا: يجب عليك التوبة توبة نصوحا مما صنعت.
تاسعا: عليكم مراجعة دائرة الإفتاء في بدلك للبت في هذه المسائل والنظر فيها عن كثب.
والله تعالى أعلم وأحكم.

الرد من العميل

ممكن اعرف اى هي الدية و الكفارة و بعد ما اعمل الدية و الكفارة هيكون الذنب راح من عليا و لا هتحاسب يوم القيامة عليه؟

إجابة الخبير: الدكتور محمد عودة

الدكتور محمد عودة

دكتورشريعة

السائلة الكريمة:
دية الجنين بعد النفخ هي غرة أي خمس من الإبل، والكفارة عتق رقبة فإن لم تجدي فصيام شهرين متتابعين.
ويجب عليك التوبة إلى الله توبة نصوحا فإذا تبت غفر الله لك برحمته.

إجابة الخبير: الدكتور محمد عودة

الدكتور محمد عودة

دكتورشريعة

السائلة الكريمة:
ننبهك أن والدك والطبيب يشتركان معك بالدية فالغرة تقسمونها بينكم، وتعطى لعصبات المولود المجهض.
وعلى والدك وعلى الطبيب أيضا الكفارة، كل واحد يصوم شهرين متتابعين.

الرد من العميل

يعني اى معنى عصبات المولود المجهض

إجابة الخبير: الدكتور اسحاق الحواري

الدكتور اسحاق الحواري

دكتور شريعة

السائلة الكريمة:
أي تدفع لورثة هذا الجنين باستثناء قاتليه وهم أنت ووالدك.
وعليك مراجعة دائرة الإفتاء كما سبق.

الرد من العميل

طب في حالتي كده مين ورثته عشان ده ولد زنا

إجابة الخبير: الدكتور اسحاق الحواري

الدكتور اسحاق الحواري

دكتور شريعة

السائلة الكريمة:
ابن الزنا ينسب لأمه فيكون ورثته من جهة أمه.
وعليك مراجعة دائرة الإفتاء في بلدكم كي يتم البت في المسألة عن كثب ويقسمون الدية.

الرد من العميل

انا من مصر ممكن توضحلي الورثه من جهة الأم هيكونو مين؟ و عاوزة اعرف هوا انا لازم اخد وسيلة تمنع نزول الدورة عشان اقدر أصوم الشهرين متتابعين و لا اى، و هل ممكن اطلع فلوس بدل الصيام؟

إجابة الخبير: الدكتور محمد عودة

الدكتور محمد عودة

دكتورشريعة

سبق الجواب بالتفصيل، لا يلزمك أخذ ما يمنع عنك الحيض فتصومين ستين يوما فعندما يجيء الحيض تتوقفين عن الصيام ولما يرتفع تكملين الصيام حتى يتم لك ستون يوما صياما.
ولا يجوز إخراج المال مطلقا بدل الصيام.
وأما ورثة الأم فعليك مراجعة المحكمة الشرعية.

الرد من العميل

عندي سؤال عندنا بنت مخطوبة تعرضت للاغتصاب و هي طفله و لا أحد يعلم الا امها و ابوها و مش عرفو حد خوفا من الفضيحة فما الحكم لو عملت عملية ترقيع غشاء البكارة لأن فرحها قرب و ما الحكم لو لم تخبر خطيبها عن عملية الاغتصاب و عملية الترقيع و أهلها خايفين يعرفو خطيبها عن الاغتصاب عشان خايفين انه مش يثق في البنت و كمان خايفين من الفضيحة لأن المجتمع مش بيفهم نقطة الاغتصاب و لا بيقدرها ممكن تفيدوني و ممكن حكم الشرع ايه

إجابة الخبير: الدكتور محمد عودة

الدكتور محمد عودة

دكتورشريعة

السائلة الكريمة:
إذا كانت هذه الفتاة من الصالحات وكان هناك اغتصاب حقيقي فتجوز عملية الرتق ولا يشترط إخبار الخاطب بذلك وتستر على نفسها.

الرد من العميل

هي البنت ملهاش في المشي الوحش هي ملتزمة و لكن هي بتقول هي مش متأكدة من نقطة ان لما حصل معها اغتصاب هل نزل منها دم و تفتح الغشاء ده هي مش متأكدة منه لأنها كانت طفله بس لما كشفت و هي كبيرة عشان تتأكد من الغشاء لقت نفسها مفتوحة فكده تجوز العملية و لا لا

الرد من العميل

و سؤال كمان معلش يا شيخنا البنت دي تجوزت بعقد عرفي قبل كده و أجهضت و أهلها سترو عن الموضوع هل يلزم ان خطيبها يعرف بالموضوع ده و لا ايه

الرد من العميل

و لو هي عاوزة رضا ربنا عنها تعمل ايه عشان تفوز برضا ربنا و الجنة عشان هي فعلا مبقتش عاوزة تعصي ربنا خالص و عاوزة تتوب تعمل ايه

إجابة الخبير: الدكتور محمد عودة

الدكتور محمد عودة

دكتورشريعة

السائل الكريم:
زواجها العرفي أيضا محرم وإجهاضها من الكبائر وإذا كان عمر الجنين أكثر ٨١ يوما فعليها الدية والكفارة، ويجب إخبار الخاطب بأنها كانت متزوجة.

إجابة الخبير: الدكتور محمد عودة

الدكتور محمد عودة

دكتورشريعة

وأما وشروط التوبة فهي:
- الإقلاع عن تلك المعصية.
- الندم على ارتكابها.
- العزم على عدم الرجوع إليها.

الرد من العميل

طب انا كنت متزوجة بعقد عرفي من ورا اهلي و لما بابا و ماما عرفو قالولي متقوليش لحد و خلوني اجهض اللي في بطني و خلوني انفصل عن الشخص ده و دلوقتي انا تخطبت لواحد و لو بدي اقوله اني كنت متجوزة هتفضح قدام الناس اني مش بنت و إني غلطت مع واحد و إني أجهضت هل يجوز ليا اني معرفش خطيبي عن أي حاجه و تعامل معاه على اساس اني لسه بنت و هعمل عملية الترقيع للغشاء هل يجوز اني معرفش خطيبي اي حاجة و تعامل طبيعي و لا اعمل ايه؟

إجابة الخبير: الدكتور محمد عودة

الدكتور محمد عودة

دكتورشريعة

سبق الجواب بالتفصيل.