دكتور الشريعة

سؤال عن الميراث

مساعدة الخبير: هل لديك أي معلومة أخرى تريد أن تطلع دكتور الشريعة عليها قبل أن أقوم بإيصالك به؟
دلوقت احنا ثلاث اخوات امي كانت تعبانه في المستشفى تمام لما توفت وكان على عليها فلوس في المستشفى عشان تعرف نعرف نخرجها 55000 جينا انسحب من الفيز بتاعتها لقيناها واقفه لأن صلاحيتها كانت انتهت فاطرينا ان جوزي يستلف من عنده من الشركه جزء واخويا استلف جزء اخذنا ال 55000 ودافعناهم عشان تخرج لان دى كانت امنيتها لما الدكاتره قالو الموضوع ساعات وربنا هيتوفاها وهي معها عندها فلوس تقضى المصاريف دى وزيادة بس ماقدرناش تسحبها ساعتها كل همنا كان أن احنا نخرجها ونحققلها امنيتها وقولنا بعد كده هناخد الفلوس من الميراث ونبقى نسدد فلم طلع اعلام الوراثه فطبعا جدي عايش اللي هو ابوها فدخل في اعلام الوراثه فدلوقتي ده دين عليها المفروض لجوزي واخويا اللي هو ثمن المستشفى المفروض ان احنا نسد الدين الاول من فلوسها وبعد كده هنوزع الميراث بشرع ربنا ولا الوضع المناسب لشرع ربنا والدين ايه يعني جدى ياخد ميراثه كامل بدون ما يسدد الدين اللى عليها ولا نسدد الدين الاول وبعد كده نوزع الميراث بالشرع هي كانت عامله وصيه قايلاها و كاتباها اللي عن ابنتها تمام وفي وفي جزء متسجل من الوصيه بصوتها الوصيه بتقول ان انا اخويا الصغير ده كان مفروض ان هو هيتجوز قبل ما هي تتوفى في شهر ثلاثه بس هي توفت في شهر اثنين فكانت موصيه ان انا اكمل له تشطيب الشقه هاخذ 20000 من الفلوس واكمله تشطيب الشقه واجوزه وكانت وصيه ان الذهب انا اخذه وده طبعا وصيه قالها بصوتها عشان انا قلت لها انا وانت لوحدينا ما حدش يشكك في الايه في الوصيه بتاعتك معلش حطيها بصوتك وكانت قائله ان احنا نخرج صدقه جاريه من الفلوس قبل ما تتوزع علينا ونوزع الفلوس بعد ما المنفذ الوصيه دي كلها فا دلوقت انا المشكله مع جدي وجدي بيقولوا ان هو مش معترفين بالديون دي وانا حنان تكفل بالديون وهم ياخذون نصيبهم كامل تمام من من راسها والوصيه بدل مش متسجله مش عارفه مش معمول لها تسجيل يعني في الشهر العقاري او كده طب ما اعتقدش بيها فانا عايزه افهم الشرعي ايه بيقول ايه ان احنا فعلا احنا نتكفل بالديون وهم مالهمش دعوه بجد بياخذ نصيبه كم لو ملهوش دعوه باي حاجه ولا ان انا خرجت بيوم من الفلوس كلها الاول وبعد كده ان وضع الباقي والوصيه تعمل بها بدل هي قائله لها ولا دي ما تحسبش واللي عايز نفسها ينفذها ولا مش عايز نفذها ما ينفعش

إجابة الخبير: الدكتور محمد عودة

الدكتور محمد عودة

دكتورشريعة

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله، وعلى آله وصحبه ومن والاه، أما بعد: اعلم رحمك الله أن ما دفعه الرجلان من أجل مصاريف المشفى يعد دينا على المتوفى ويجب إعطاؤهم المال قبل تقسيم التركة، إلا إذا نوياه هبة لا دينا.
وأما وصايا الأم لأبنائها وبناتها فكلها باطلة ولا تصح لأنها وصية لورثة إلا إذا وافق جميع الورثة عليها، قال صلى الله عليه وسلم : ( إِنَّ اللَّهَ قَدْ أَعْطَى كُلَّ ذِي حَقٍّ حَقَّهُ ، فَلَا وَصِيَّةَ لِوَارِثٍ )رواه الأربعة.
وعليكم مراجعة المحكمة الشرعية للبت في هذه المسألة لأن مسائل الميراث تحتاج إلى حصر وفصل.
والله أعلم وأحكم.