محامي

أنا عمري 30 سنة وبعمل ماجستير، حياتي أخدت شكل...

أنا عمري 30 سنة وبعمل ماجستير، حياتي أخدت شكل مختلف تماما عن الحياة العادية اللي البشر عارفنها، المهم اني بقالي 5 سنين في الماجستير مش عارفة أعمل حاجة بسبب ان بابا بيشوفني عالة وبيعاملني معاملة الجارية اللي ممتكلها تماما ضيع عمري بانه منعني أشوف شغل يناسب مجالي، وكمان بيكره يديني فلوس ، وامي بتنفث فيه السم والشر والايذاء علي، المهم ان بابا اتوفى من شهر 5 كل ما نملكه هو البيت والمعاش، المعاش 1400 والايجار الللي بيجي من البيت 2800 فكدا اجمالي 4200، واحنا عددنا ماما وانا 30 سنة ومحمد اخويا 26 ويمنى 18 سنة وحسام 15 سنة محمد وحسام بيشتغلوا محمد بيقبض 4000 في الشهر وحسام بيقبض 2000 في الشهر وفلوسهم لنفسهم فكدا دخل البيت اللي هو 4200 المفروض يكون لي فيه اد ايه؟!!! لان امي مبترضاش تديني فلوس وكل حاجة بتتصرف على يمنى اللي عندها 18 سنة يعني فيه سوء توزيع للموارد المالية/ والبيت بتاعنا عبارة عن شقتين جنب بعض كان ممكن يكونوا شقة واحدة على مساحة واحدة بدون فواصل لكن اتقسمت نصين والنص التاني متصمم على أساس معرض موبليا دا وانا طفلة لكن الفكرة مشتغلتش وفضلت زي ما هي / فلما بلغت من العمر 15 سنة كان الشقة دي مكاني لان بيتنا اوضتين بس فمفيش مكان / فكان دا مكاني لمدة 15 سنة وبابا قبل ما يتوفي قال ان دا مكاني لاني مليش مكان تاني / وقال لمحمد اخويا لو عاوز شقة يتجوز فيها يبني فوق البيت بالذات الواحد ممكن يبقى على شقتين فتكون واحدة ليه وواحدة لحسام/ دلوقتي بعد ما بابا مات امي بتحكي لكل الناس ان هتاخد المكان دا اللي قاعدة فيه 15 سنة تبنيه لمحمد فايه برده الوضع القانوني للحالة دي؟؟ وشكرا

إجابة الخبير: المحامي محب حسن

المحامي محب حسن

محامي

بعد وفاة الوالد ، يجب اولا إستخراج إعلام وراثة عن طريق تقديم طلب إلى محكمة الاسرة التى ينبعها محل إقامة المتوفى .
حيث ان هذا إلاعلام الشرعى يتحدد به أسماء الورثة ونصيب كل وارث .
كما وان نصيبك فى المعاش يتم صرفه بإسمك عن طريق مكتب التأمينات والذى يقوم بتحويل نصيبك فى المعاش على البنك
الذى سوف تحدديه لهم .
وبعد ذلك يمكن قسمة التركة بإحدى الطريقين :
أولا : القسمة الرضائية :
وفيها يتفق جميع الورثة على تحرير عقد قسمة موضحا به نصيب كل وارث بالتفصيل ، ويتم التوقيع على هذا العقد من جميع الورثة بلا إستثناء .
ثانيا : القسمة القضائية :
إذا أختلف الورثة وتعذر تحرير عقد بالقسمة الرضائية بينهم ، فى تلك الحالة ، يمكن لاحد الورثة إقامة دعوى فرز وتجنيب
وسوف تنتدب المحكمة خبير لقسمة المال الشائع وفقا لنصيب كل وارث ، وإذا تعذرت القسمة ، فى تلك الحالة سوف يقر القاضى
بيع المال الموروث وتقسيم الثمن على جميع الورثة كل منهم بقدر نصيبه المحدد فى إعلام الوراثة .
وعلى ذلك ، فإنه يمكنك الاستعانه بمحامى لإقامة دعوى فرز وتجنيب ضد باقى الورثة .
وإليكى نص القانون المدنى المصرى ، والمتعلق بإستفسارك :
المادة (834) :
لكل شريك أن يطالب بقسمة المال الشائع ما لم يكن مجبراً على البقاء في الشيوع بمقتضى نص أو اتفاق، ولا يجوز بمقتضى الاتفاق أن تمنع القسمة إلى أجل يجاوز خمس سنين، فإذا كان الأجل لا يجاوز هذه المدة نفذ الاتفاق في حق الشريك وفي حق من يخلفه.
المادة (835) :
للشركاء إذا انعقد إجماعهم، أن يقتسموا المال الشائع بالطريقة التي يرونها. فإذا كان بينهم من هو ناقص الأهلية وجبت مراعاة الإجراءات التي يفرضها القانون.
المادة (836) :
1- إذا اختلف الشركاء في اقتسام المال الشائع، فعلى من يريد الخروج من الشيوع أن يكلّف باقي الشركاء الحضور أمام المحكمة الجزئية. 2- وتندب المحكمة إن رأت وجهاً لذلك، خبيراً أو أكثر لتقويم المال الشائع وقسمته حصصاً إن كان المال يقبل القسمة عيناً دون أن يلحقه نقص كبير في قيمته.
المادة (837) :
1- يكوِّن الخبير الحصص على أساس أصغر نصيب حتى لو كانت القسمة جزئية، فإن تعذّرت القسمة على هذا الأساس جاز للخبير أن يجنب لكل شريك حصته.
2- وإذا تعذّر أن يختص أحد الشركاء بكامل نصيبه عيناً، عوّض بمعدل عما نقص من نصيبه.
المادة (841) :
إذا لم تمكن القسمة عيناً، أو كان من شأنها إحداث نقص كبير في المال المراد قسمته، بيع هذا المال بالطريقة المبيّنة في قانون المرافعات، وتقتصر المزايدة على الشركاء إذا طلبوا هذا بالإجماع.