محامي

بعد الطلاق والأبرار ..الطليق أثناء الطلاق مضاني...

بعد الطلاق والأبرار ..الطليق أثناء الطلاق مضاني على نفقه ٥٠٠ لكل طفل وانا لا امتلك نال ولا اهل وهو ضابط شرطه اضطريت أعفي اولادي من الفقر وقالى امضي ع النفقه الاطفال لحين استرجاعهم مضيت وحاولت اشتغل واخدهم ربنا ما أراد يتوافر المال وقولتله هاتهم تاني بعد ٦ ش وما قدرت ..جاب شقه الحضانه فوق التمليك شقه الزوجيه للضغط عليه والشكل العام أمام الجيران وكملت واستحملت وبرده نفس الالف ج ..وهو اتجوز بعد الطلاق بشهر واحده بعيل ومطلقه.ولما اخدت الاولاد ما اعطاني الورقه اللى ماضيه عليها حتى ارفع نفقه لأنها تنازل لحين الاسترجاع وانا لوحدي بالحياه وكل الى حواليه قالولى اخرك ٥٠٠ لكل طفل القاضي هيحكم ...فطبعا كملت بيهم ٤ أو ٥ ش ونفس الموضوع ما قدرت اكمل بالف ج وشقه ل تصلح نفسيا واجتماعيا ..وخوفت ا عليهم ..وقولتلهم اسبهم لأحد ما ربنا يكرم بفلوس لان المشكله ف الالف ج وإني مش هقدر حتى ارفع قضيه ومصاريفها .ودخلت ف الإعلام وبقيت مذيعه وكل حاجه أجمعها أحدها طول الصيف وما يدفع ولا مليم ولا حتى يجو بيجامه. وبسبب البرنامج والاغنيه الوطنيه ال. عملتها كان خارمني أتصور معاهم ..أو اروح لهم المدرسه عشان المدرسين ما يعرفوا أن عندهم مامتين وخلا مرات لاب هي الأم غصب عني .وانا حاولت اوفر كل الفلوس كانت بنضيع عل الفسح والربيع ب٤ ش و٣ ش ده ف الاول بس بعد كده كلها تلاكيك بدروس ونادي ومنعهم كتير من الرؤيه الا لما ربنا كرمني وتزوجت وخلفت بنت وبسبب نفس الموضوع انى من في. اهلى اختارت حد من سني وفاكلقت وكان غير ملتزم ولكن مسئول ماديا ..ولولا نفقه ابنتي ما طالبت استقر مع اولادي ويطالب بيهم حاليا ..الكليب بيلعب ع نفسيه الاولاد وان الاستقرار معاه وهي هضيع مستقبلكم وانا قولتلهم لمابقا معايا قولت اولادي واقدر اخليكم لأحد نا ارفع النفقه وبالفعل تم والولاده عايزني بس خايفين م باباهم والكبير بيقولى هنا يومين وهنا يومين ده عنده 12س والصغير عايزني وماسك فيه بس عايز اخوه معاه ..وهو راجل ظالم بدرجه غريبه وقولتله القران كله ما حس..ده غير أن انا ليه فلوس عنده نقديه مند اول جوازى وكسب فيهم ف المقاولات وما اعطاني شئ وانا أعطيته كل شي حتى الهدايا .وعايز تبقى مرات الاب الام ومسوء صورتي امان اولادي اني لا أصلح ف لدراسه والالتزام وانا ما مشكلتي الفقر وإني ما هما شي غلط ومتوكله على مالك الملك يفعل ما يرد والله على ما أقوله شهيد

إجابة الخبير: المحامي معاذ سامر

المحامي معاذ سامر

محامي

ان نفقة الابناء لا تسقط بالتنازل ويمكن مطالبة الزوج بالنفقة السابقة واللاحقة وعليك اقامة دعوى نفقة امام محكمة الاسرة حيث ان قانون الاحوال الشخصية المصري نظم احكام نفقة الاولاد واكد على ان نفقة تستمر على الابنة لحين زواجها وتستمر على الابن لحين بلوغه سن 15 سنة وكان قادرا على الكسب فإن لم يكن قادرا على الكسب استمرت النفقة على ابيه،

اما عن الاسباب التي تجعل الابن عاجزا عن الكسب هي :

  1. مرض بدني او عقلي
  2. طلب العلم الملائم لأمثاله ولاستعداده
  3. عدم تيسر هذا الكسب
وتقدر النفقة على الاولادحسب مقدرة الاب المادية.

مادة 18 مكرر ثانيا من قانون الاحوال الشخصية المصري

إذا لم يكن للصغير مال فنفقته على أبيه.

وتستمر نفقة الأولاد على أبيهم الى ان تتزوج البنت او تكسب ما يكفى نفقتها والى ان يتم الابن الخامسة عشر من عمره قادرا على الكسب المناسب, فان أتمها عاجزا عن الكسب لآفة بدنية او عقلية او بسبب طلب العلم الملائم لأمثاله ولاستعداده, او بسبب عدم تيسر هذا الكسب استمرت نفقته على أبيه.

ويلتزم الأب بنفقة أولاده وتوفير المسكن لهم بقدر يساره وبما يكفل للأولاد العيش فى المستوى اللائق بأمثالهم.

وتستحق نفقة الأولاد على أبيهم من تاريخ امتناعه عن الإنفاق عليهم.

هذا كل ما يتعلق باستفسارك كما يمكنك تحميل تطبيق جواب لمتابعة استفسارك مباشرة مع الخبير ، كما يمكنك التواصل مع خبراء مختصين في أكثر من 16 مجال. بالإضافة إلى مواضيع أخرى يومية من خلال الضغط على هذا الرابط: