الزواج و الإرشاد الأسري

انا عندي ٢٥ سنة وعايشة في المانيا مع زوجي و اولادي...

انا عندي ٢٥ سنة وعايشة في المانيا مع زوجي و اولادي عندي ولد خمس سنوات و بنتين توام عندهم سنة من بعد ما ولدت مابقاش عندي اي وقت اعمل اي حاجه و بقيت مضغوطة جداااا ومشحونه نفسيا طول الوقت ودا بيخليني عصبية بالرغم أن دي مش طبيعتي بس حبستي في البيت لوحدي طول اليوم مع الأولاد بجد خلتني غصب عني اكون كده وللأسف دا أثر على ابني الكبير شوية مع كل محاولاتي اني اكون كويسة معاه ولكن مش قادرة بردو اديله حقه يعني مافيش وقت العب معاه زي قبل كده و لا اقعد معاه ونتكلم و لا نعمل اي حاجه من اللي كنا بنقدر نعملها حاسه ان دا مزعله جدا و حتى لاحظت أنه بقى عنه تهتهه في الكلام و بقى سريع البكاء جدا وحساس اووووي نفسي ار أوفق بين الاولاد و البيت و ادي لكل واحد حقه بس مش عارفة وكل مدى الأمور بتكون اصعب لأن كمان التوام كبروا وهما كمان بقوا عايزين اللي يلعب و يتكلم و يهتم بيهم مش عارفة اعمل ايه وماعنديش اي حد يساعدني حتى ابوهم للاسف طبيب و معظم الوقت بيكون في الشغل ..ممكن اعمل ايه

إجابة الخبير: إيناس بارود

إيناس بارود

دكتورة نفسية

ان الحياة الزوجية جميلة ولكن لها متطلباتها ومسؤولياتها والتي تحتاج الى التنظيم والترتيب والصبر وطولة البال ولاتحتاج الى العنف والعصبية ، والاطفال هم نعمة من الله رزقك بها الله فاحمديه واشكريه
حاولي تنظيم وقتك بين المهم والاهم ، وقسمي يومك بين الاعمال المنزلية والعناية بالاطفال والاهتمام بنفسك وبزوجك فلاتضغطي نفسك كثيرا فرتبي الاعمال ونوعي بين الصعب والسهل ووزعيها على طوال ايام الاسبوع ،حاولي ان تعلًمي ابناءك وتدريبهم على كيفية الاعتماد على النفس كلا حسب عمره وسنه فلاتكلفي احد فوق طاقته ،اقتربي من ابناءك عاطفيا واشعريهم بمزيد من الحب والحنان ودعي الامور تسير بطبيعتها فسوف تلاحظين تدريجيا ان الامور اصبحت اكثر سهولة فاذا اعتاد الاطفال على التنظيم والترتيب ،وتحمل بعض المسؤوليات الخاصه بهم كترتيب السرير او ارتداء الملابس وتعليمهم مساعدتهم لبعضهم البعض فالكبير يساعد الصغير والصغير يحترم الكبير ، وانكم جميعا اسرة واحده متماسكة ، فستشعرين بحلاوة الحياة وجمال الاسرة وترابطها ،اقتربي من زوجك واهتمي به ولا تجعليه يمل ويشعر بالضيق من انشغاله عنك ، فكلما اقتربت منه واشعرتيه بانه جزء اساسي في المنزل وهو محور الحياة فسوف يتقرب منك وسيظهر رجولته ودوره كأب في الاسرة وعلاقاته باطفاله
تحدثي معه عن اهمية الاسره وعاطفة الابوة ودوره تجاه ابناءه ، اجعليه يستشعر حلاوة الطفولة وبراءتها واجعلي اطفاله يتقربون اليه ويلعبون معه ويطلبون منه تلبية رغباته ،فالابوة والامومة عواطف قوية ولابد ان تتحرك حتى لو مع مرور الوقت ، ابتعدي عن الامور التي تسبب له الغضب ،كوني هادئة وابتعدي عن العنف حتى لايؤثر على اطفالك وسلوكياتهم مع بعضهم ومع الاطفال الاخرين ، خصصي اوقات معينة تقضيه الاسرة معا تحدثوا فيه ،وتناغموا والعبوا وامرحوا مع اطفالكم وتنزهوا واستمتعوا باقل القليل
لاتفكري كثيرا واعلمي ان الله خلق الاطفال وخلق معهم رزقهم وان الحياة تسير بقدرة الله ومشيئته فكوني حكيمة ومبتسمة دوما ،واعلمي انها مرحلة وسوف تمضي فانت تشعرين بالضغط الان لانهم صغار وجميعهم يحتاجون اليك ولايستطيعون الاعتماد على انفسهم ولكن مع الوقت سيكبر الصغير
ويتبدأ الادوار بالتغيير وسوف تشعرين شيئا فشيئا بالراحه باذن الله