دكتور الشريعة

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته انا فتاة عندى ٢٠...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته انا فتاة عندى ٢٠ سنة معايا والدتى كبيرة فى السن حاليا و مش بتقدر تصوم رمضان حاليا لان عندها امراض مزمنة وبتاخد علاج ف بتدفع فدية حوالى ١٢٠ للشهر كله .. والدتى زمان لما كانت شابة مكنتش بتصوم رمضان كسل بدون عذر دى اول حاجة .. تانى حاجة هى فطرت فى شهور حملها فيا انا واخواتى و احنا ١٠ .. اول حاجة عايزة اسال عنها : بالنسبة للشهور اللى فطرتها وهى شابة بدون عذر هيتدفعلها فدية ولا كفارة ولا الاتنين مع بعض ؟ + هى مش عارفة فطرت قد ايه بس كتير خالص ؟ تانى حاجة عايزة اسال عنها: بالنسبة للفدية اللى هتدفع هل لازم نديها لشخص فقير بعينه ولا ينفع تدفع كمبلغ مالى فى جمعيات خيرية بتدعم الفقراء ؟ تالت حاجة عاوزة اسال عنها : والدتى كبيرة فى السن وبتصرف فلوسها على علاجها و عليا انا واخواتى اللى مش متجوزين وانا روحت دار الافتاء فى المحافظة بتاعتى و رد عليا الشيخ وقالى تدفع ٣٠ جنيه على كل يوم فطرته معنى كدا انها تدفع ٩٠٠ جنيه على كل شهر و مرتبها ميزدش عن ٣ الاف جنيه منهم ايجار وكهربا وعلاج ومصاريف هل لازم تدفع ٩٠٠ لكل شهر وهى فطرت شهور كتير لو قعدت عمرها كله بتدفع مرتبها كله مش هيخلصوا هل ينفع يكون المبلغ ١٠ جنيه لكل يوم او ٥ جنيه عشان تبقى لكل شهر ١٥٠ مثلا ولا لازم ٣٠ فى الاسلام ؟ واخيرا هل ينفع انا كبنتها احوش مصروفى وادفعلها و اخد فلوس من اخواتى الشغالين كلنا ندفع معاها ولا لازم هى بنفسها ؟ وهل لازم ادفع بعلمها ولا ينفع بدون علمها ؟ و هل الفدية او الفلوس هتتقبل وانا اللى هدفعهالها او انا اللى هروح اوديها لمكان الدفع عشان انا بعيدة عن ربنا وعن الدين كل البعد ولا اخلى حد تانى يدفعها مكانى ؟ + بالنسبة للصلاة والدتى مش محافظة عليها اوى بس انا بحاول معاها وهى مكانتش بتصلى زمان عشان عيانة شوية وبتقول ربنا غفور ورحيم ف مكانتش بتصلى هل ربنا هيحاسبها على الصلوات اللى فاتت ؟ وربنا يدخلنا جميعا واياكم الجنة بدون حساب وجزاكم الله خيرا
مساعدة الخبير: هل لديك أي معلومة أخرى تريد أن تطلع دكتور الشريعة عليها قبل أن أقوم بإيصالك به؟
لا

إجابة الخبير: الدكتور اسحاق الحواري

الدكتور اسحاق الحواري

دكتور شريعة

الحمد لله، والصلاة والسلام على رسول الله، وعلى آله وصحبه ومن والاه، وبعد: اعلم رحمك الله أنه:
١- تركها للصيام عمدا دون عذر وهي قادرة فهذا من أكبر الكبائر.
٢- فالذي فاتها ولا تستطيع قضاؤه فعليها التوبة فقط دون شيء.
٣- وأما بالنسبة للإفطار بسبب مرضها فإن كانت لا تستطيع القضاء فيحب عليها الفدية.
٤- والفدية مقدارها إطعام مسكين عن كل يوم ومقدار الإطعام نصف صاع من الأرز او العدس أو نحوهما، ونصف الصاع يساوي كيلو ونصف غرام تقريبا.
٥- لا يجوز إخراج المال بدلا عن الإطعام.
٦- يجوز إخراجها للجمعيات بشرطين: أن تكون الجمعية ثقة مأمونة، والثاني: أن يخرجوها إطعاما.
٧- ترك الصلاة كفر، والتقطيع فيها من الكبائر ويجب عليها التوبة إلى الله والالتزام بها قبل أن يأتيها الموت بغة،  لقوله صلى الله عليه وسلم  : (بين الرجل وبين الكفر والشرك ترك الصلاة)رواه مسلم.
٨- يجوز لك مساعدة أمك في اخراج الكفارة ولك الأجر إن شاء الله.
والله أعلم وأحكم.