دكتور الشريعة

السلام عليكم ورحمة الله

مساعدة الخبير: هل لديك أي معلومة أخرى تريد أن تطلع دكتور الشريعة عليها قبل أن أقوم بإيصالك به؟
انا سيدة عندى ولدين وبنت وعندى بيت كنت ببنيه من عشر سنوات وكنت اشغلت فى شركة وقعدت فى البيت اولادى مفيش حد فيهم دفع جنيه فى بناء هذا البيت وجوزت بنتى ومحدش ساعد اختهم باى حاجة فى جاوزها وساعدت الاولاد فى جوازهم على اد ما ااقدر الولد الكبير كان طول عمره قاسى شوية ولما اتجوز خلف ٣ اولاد وكان بيجى ياخد منى فلوس وكان ممكن يجيى يقعد اسبوع او عش ايام واحيانا اسبوعين ياكلوا ويشربوا عندى عادى مع العلم انه شغال فى شركة وبياخد مرتب مش وحش لكن مش بيقولى كام وانا مش عاوزة اعرف بس كان اسمع من مراته انه بيجيب برشام ومعرفشى ايه هو واخوه مراته او اصحابه وانه بيقعد على القهوة وهكذا.. وكان اما بيجيى هو ومرانه كانت بتعمل مشاكل مع اخواته بسبب العيال ابن اخوه او ابن اخته او هما مع بعض هو ومراته بالامانة مكنوش مريحين خالص... المهم حاليا بقالهم ثلاث سنوات خاضوا فى عرضى وشرفى جدا واتهمونى بانى على علاقة بواحد وانى متزوجة عرفى وعملوا مشاكل كتييييير جدا وببتكلموا كلام كذب ومراته رمتنى بالزور واقسم بالله انى بريئة من كل كلمة قالتها عليا انا وهذا الرجل ...هما كل الحكاية عاوزين البيت وبيسوئوا سمعتى انا وهذا الرجل بسبب الفلوس لانى منهت اديهم فلوس لانى بقيت بجيب علاج كتييير ومعايا ابن اختهم بصرف عليه بردوا نتيجة لبعض الظروف اللى حصلت لاختهم وجوزتها تانى وجهزتها بردوا واقسم بالله انه ماساعدنى بردوا بجنيه واحد واخته واخوه وانا مقطعينه بقلنا ثلاث سنوات ومرانه كل ما تشوف الراجل تضايقه جدا وراحت لمراته وعملت للراجل مشاكل وبتحاول تهزئه كل ما تشوفه ومازالوا بيخوضوا فى عرضى وعرض هذا الرجل وبيسبنى هو وهى وكلام مراته مصدق عنده واقسم بالله اعظيم انى بريئة مما يقولون وآلله عليا شاهد ومراته بتعمل كده لانها عاوزة البيت تقعد فيه ولو قعدوا فيه اخواته مش هيدخلوا البيت خالص ..فانالو بعت البيت وانا عايشة ومش اديتله حقه او فلوس يبقى كده حرام عليا مع العلم انى نفسى اوى اطلع احج وانا بامأنة مش عاوزة اديله حاجة خالص لانه عاق ليا جدا ...استحلفك بالله تقولى اعمل ايه ولو انا توفانى الله وكتبت البيت للولد والبنت يبقى ايه الحكم استحلفك بالله العظيم تقولى اعمل ايه لانه انا قلبى واجعنى اوى منهم ونفسى مكسورة اوى وهو بالنسبة ليا حاليا ميت هو ومراته واقسم بالله واللة واللة والله انى بريئة مما يقولون ومما رمونى به ولكن حسبى الله ونعم الوكيل فى كل من ظلمنى واسفة جدا لحضرتك على الاطالة وارجو من حضرتك الرد عليا ضرورى بالله عليك وربنا يزيك من علمه وقولى حاجة تبرد وتهدى قلبى بالله عليك ...لا آله إلا الله.. فى أمان الله

إجابة الخبير: دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور الشريعة

الحمد لله، والصلاة والسلام على رسول الله، أما بعد فاعلمي سددك الله أن ماذكرته إنما هو من البلاء، وأكثر الناس بلاء الأنبياء ثم الأمثل فالأمثل، فيبتلى المرء على قدر دينه، ولكن احتسبي عند الله.
أما بالنسبة لهذا الولد العاق فأنت معه في حالين:
1-أن تتوجهي إلى الله بالدعاء له بالهداية، فهداية أفضل من حرمانه أو الدعاء عليه، وقلوب العباد بين إصبعين من أصابع الرحمن يقلبها كيف يشاء.
2-أن تتوجهي عليه بالدعاء بكونه ظالم لك وهو وزوجته، ودعاء المظلوم عند الله مستجاب وإذا وافق دعوة أم فالدعاء موقعه عند الله عظيم.
أما بالنسبة لحرمانه من الميراث فلا تضمري في قلبك حرمانه من الميراث، وذلك لأن عقوبته على سوء فعله ستكون عقوبة ربانية، فلاتتدخلي في عقوبته الربانية، فتكونين قد تعديت على الله بالقسمة الشرعية، فاتركي الأمور تمضي كما هي، ولكن:
يجوز لك أن تهدي حفيدك أثناء حياتك ماشئت من ملكك، فلاتبخلي على نفسك ولا على حفيدك بشيء في حياتك، أو تكتبي له وصية تنفذ بعد موتك بمالايزيد عن الثلث.
أما ابنتك فلايجوز كنابة وصية لها لأنه سترث حقها الشرعي .
ولاتبخلي على نفسك لا في العلاج ولا في الحج أو حتى الزواج.
اتركي الأمور تمضي كما هي دون إضمار نية عدم توريثه.
فلن يكون عقابك له كعقاب الله له، المهم أن لا تتعدي على حق الله في تقسيم الميراث.
أسأل الله العظيم رب العرش العظيم أن يهديه ويرده إلى الحق والصواب.
والله تعالى أعلم وأحكم.