دكتور الشريعة

السلام عليكم انا دكتورة اسنان متزوجة منذ 3 سنوات...

السلام عليكم انا دكتورة اسنان متزوجة منذ 3 سنوات بعد ما انهيت السنه الخامسه ف كليتي اتجوزت وقضيت سنةالامتياز مع زوجي ودفع لي مصاريفها ف كلامنا قاللي انه مكنش يعرف ان فيه مصاريف ف سنة الامتياز، قولتله انا مالي انت وبابا حددته بابامعاد الجواز بعد سنة وانا مكنتش موافقه ع كده ، المهم عدت الايام وحسيت ان زوجي شايل ف الحته دي، وفتح هو موضوع الامتياز فسؤالي بما ان زوجي صرف على سنة الامتياز بتاعتي وهو مش راضي عن الفلوس اللي صرفها فكده وضعي انا وهو ايه ؟! وهل تعتبر الفلوس دي دين عليه ؟! هو ف كلامه ليا بيقولي مش واجب عليه اني اصرف عليك ف التعليم وانا دفعت ده لله ( اللي انا شايفاه انه بيمنّ عليه لان كذا مره فتح السيرة بتاعته وده بيدل انه مش راضي عن الفلوس اللي ادفعت ) مع العلم والدي كان قاله إني هشتغل والشغل ده أساسي عندنا
مساعدة الخبير: هل لديك أي معلومة أخرى تريد أن تطلع دكتور الشريعة عليها قبل أن أقوم بإيصالك به؟
كنت وريته راي شيخ ومعجبهوش وبيسترشد معايا باللينك تبعكم هنا https://www.masrawy.com/islameyat/others-islamic_ppl_news/details/2020/9/16/1874883/-%D8%B9%D9%84%D9%89-%D9%85%D9%86-%D8%AA%D8%AC%D8%A8-%D9%86%D9%81%D9%82%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%AA%D8%B9%D9%84%D9%8A%D9%85-%D8%A7%D9%84%D8%AC%D8%A7%D9%85%D8%B9%D9%8A-%D9%84%D9%84%D8%B2%D9%88%D8%AC%D8%A9-%D8%AA%D8%B9%D8%B1%D9%81-%D8%B9%D9%84%D9%89-%D8%B1%D8%AF-%D8%A3%D9%85%D9%8A%D9%86-%D8%A7%D9%84%D9%81%D8%AA%D9%88%D9%89

إجابة الخبير: دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور الشريعة

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله أما بعد فاعلمي سددك الله أن الأصل أن الزوج ملزم تجاه الزوجة بالنفقة والمسكن والكسوة والعلاج.
أما موضوع الدراسة الجامعية فلاتلزم الزوج الا إذا تم كتابتها في العقد.
فإذا تمت كتابتها في العقد فهو ملزم به.
وحتى لو كتب ثم لم يستطع الوفاء بشرط الزواج هذا فيتوقف التعليم حتى يتمكن من الإكمال.
فهذا نزاع مرده الاتفاق المسبق وبما أن الاتفاق المسبق على الدراسة لا على دفع التكاليف فالرجل ليس ملزما بالدفع.
فعندما تتوظفين ردي له مادفعه وذلك حتى تطيب نفسه بالمال الذي دفعه.
والله تعالى اعلم.