مرحبا أرجو ترجمة هذا إلي الإنجليزية و شكرا اليوم...

مرحبا أرجو ترجمة هذا إلي الإنجليزية و شكرا اليوم العالمي للمعلم ينظم اليوم العالمي للمعلمين سنوياً بتاريخ 5 تشرين الأول/ أكتوبر منذ عام 1994، لإحياء ذكرى توقيع توصية اليونسكو ومنظمة العمل الدولية لعام 1966 بشأن أوضاع المدرسين. وتضع هذه التوصية مؤشرات مرجعية تتعلق بحقوق ومسؤوليات المعلمين، ومعايير إعدادهم الأولي وتدريبهم اللاحق، وحشدهم، وتوظيفهم، وظروف التعليم والتعلم. أما توصية اليونسكو بشأن أوضاع هيئات التدريس في التعليم العالي فقد اُعتمدت في عام 1997 لتكمِّل توصية عام 1966 فيما يخص أوضاع هيئات التدريس والبحوث في التعليم العالي. وبعد اعتماد هدف التنمية المستدامة 4 المعني بالتعليم، وإقرار المرصد 4-ج المخصص لدور المعلّمين الرئيسي في تحقيق جدول أعمال التعليم لعام 2030، فقد أصبح اليوم العالمي للمعلمين فرصة للاحتفال بالإنجازات والنظر في طرق كفيلة بمواجهة التحديات المتبقيّة، وذلك من أجل تعزيز مهنة التدريس. وجدير بالذكر أنه يجري تنظيم اليوم العالمي للمعلمين بالشراكة بين منظمة الأمم المتحدة للطفولة، وبرنامج الأمم المتحدة الإنمائي ومنظمة العمل الدولية والاتحاد الدولي للمعلمين. نقلا عن الموقع الرسمي لليونسكو

إجابة الخبير: احمد منير

احمد منير

مترجم

World Teachers ’Day
The World Teachers’ Day is held annually on 5 October since 1994, to commemorate the signing of the 1966 UNESCO and ILO Recommendation Concerning the Status of Teachers. This recommendation establishes benchmarks related to teachers' rights and responsibilities, standards for their initial preparation and subsequent training, mobilization, employment, teaching and learning conditions. The UNESCO Recommendation Concerning the Status of Teaching Staff in Higher Education was adopted in 1997 to complement the 1966 recommendation regarding the status of teaching and research staff in higher education. After the adoption of the Sustainable Development Goal 4 on education, and the adoption of the Observatory 4-C dedicated to the key role of teachers in achieving the 2030 education agenda, International Teachers' Day has become an opportunity to celebrate the achievements and to consider ways to meet the remaining challenges, in order to strengthen the teaching profession. It is worth noting that the World Teachers' Day is being organized in partnership between the United Nations Children's Fund, the United Nations Development Program, the International Labor Organization and the International Union of Teachers. Quoted from the official website of UNESCO