الزواج و الإرشاد الأسري

مساء الخير محتاجه بشده دكتور نفسي .. انا بنت عندي...

مساء الخير محتاجه بشده دكتور نفسي .. انا بنت عندي ٢٠ سنه زميلي ف الكلية اتقدملي من سنه ولبسنا الدبل من ٥ شهور عشان تبقي اول سنه ليا خلصت هو اكبر مني ب ٦ سنين وكنا كويسين جظا وهو بيحبني وبيحاول عمل المستحيل عشاني وانا كذالك بحبه جدا جدا ولكن بقالي شهر من يوم ٢٥ / ٩ وانا متشقلب حالي ومش عايشة خاالص يوم ٢٩ رجعنا من كتب كتاب ناس صحابنا والعروسة انت خايفة ومش عايزه تكمل الخوف الطبيعي ف المواقف دي ووصلني اهلي مسكو فيه يبات لان الوقت كان متأخر نمت وصحيت تاني يوم ع حلم مالهوش ي معني ولا تفسير الحلم عباره عن صوره مشوشة غير واضحه ولطن فيه ناس قاعده وانا وهو قاعدين لم احدد ملامحه ولكن احساسي ف الحلم كان بيقولي انه هو المهم صحيت والنور كان مقطوع بس عندي قتبضه ف قلبي انا عارفاها حاولت اعدي اليوم وهو مشي وبعدها نمت طول النهار وبحاول امنع نفسي اني اصحي لرغبتي ف الهروب من وجع قلبي وكان وجع القلب كالأتي ضربات قلب متزايدة بشده ضيق تنفس وجع رهيب عند الصدر والقلب واحساس قوي بالفراق من خطيبي طبعا انا متدمرة من ساعتها ونتيمه ٢٤ س وبحاول اهرب بعدم التفكير وحزن شديد ومباكلش غير سندوتش ف اليوم لو اكلت خسيت خالص الاجهاد والتعب بان عليا وع جسمي ووشي وهلات سوده وحبوب كتير وصاحيه طول الليل وبنام طول النهار ولما بقف بقع حرفيآ ميته ولما حاولت اطنش احساسي حسيت بتحسن ولكن مش عارفة افكر بطريقة ايجابيه نهاائي او لمت بجهد مع نفسي وابص للدبلة واطلع نفسي من نفسي وابص ان عادي دي خطوبة زاي اي خطوبة وهتخلص جواز كده بحس بتحسن وبقدر افكر بطريقة ايجابيه ولكن ف ثواني يتقلب الحال وانا شخصيه بتفكر تفكير سلبي ديمآ ديمآ وحتي وانا نايمه بفكر وانا من الشخصيات الي بتصدق نوعآ ما ف الابراج وانا برجي دلو ١/شهر ٢ ومعروف عنه انه بيحس بالي هيحس وانا مصدقة ف ده لان لما بحس بحاجه بتحصل لكن مش دايمآ الحقيقه اوقات و اوقات او اقدر اقول بتيجي بالحظ و احلامي نوعآ ما بتتحقق بس مش دايمآ وانا شخصيه قلوقه جداا ولما بيشتد عليا الاحساس ده وضيق التنفس ووجع القلب بفكر ف الانتحار قاد اكون بقبل عليه ولكن بتراجع لظني ف ربنا خير وصلت لحاله استسلام تام ولما بشوفه بحس ان كلها وقت وهيكون غير موجود او من خوفي الشديد بقيت خايفه اشوفه ولكن بنتكلم عادي ومش بيجيلي حاجه وساعات بقول ده لان ممكن بسبب فتره عدت حصلت مشكله وساعتها قالي لو عملتي كده اني هكلم اهلك واخد شبكتي ولكن لم احس بشئ ساعتها علمي ان بيقول كده بس عشان يوصلي ان مكنش ينفع اعمل كده وفعلا بعدها جه واعتزرلي وعدت ولعلمي بغلطي مزعلتش منه ومعيرتش للموضوع اي اهتمام متزايد وساعات بقول ان قرب موضوع فيه ورث وداخل مع ناس مبتعرافش ربنا وعاملين عليه قضية سب وضرب ولكن في هود واثبات انهم كدابين ومطمنه من الموضوع ده ف لي الخوف الشديد ده واحساسي وانا اعرف ان القلب اكتر واحد بيحس لو حاجه هتحصل وعرفت كمان ان العقل الباطن لما ليصدق حاجه بيخليها حقيقه وملحوظه انا كان متقدملي حد زمان وكان غير أمين وغير صادق وسببي تعب نفسي رهيب وخوف من الناس وساعتها حييت بنفس الشعور ولكن مدامش كتير وبالفعل بعدها بشهور انا الي سبته ولكن بحلم بيه كتير وعقلي رابط الاحداث او زاي ما متمتش زمان هيحصل كده بردو المرادي رغم ان خطيبي انسان كويس بشهادة الكل واهله ناس محترمه جدا وبيحبوني وانا كذالك وعشرناهم فعلا طلعو ناس اصول وخطيبي ناقص جبلي حته من السما حاليآ انا اعمل اي وعل بالفعل العقل الباطن بيعمل الي بيصدقه وللتذكير قبل ما يحصلي كده بفتره شكرت ربنا ان الاحساس ده مجاليش وكأني استدعيته حقيقي انا تعبانه ومحتاجه المساعده اسفه للأطاله

إجابة الخبير: رشا عمر

رشا عمر

دكتورة نفسية

خوفك من ترك خطيبك لك وتسلط تلك الفكره على حياتك بشكل مرضي يشير الى اصابتك بقلق المخاوف الوسواسية فالخوف والتوتر التى تعانى منه نتيجه لسيطرة تلك الوساوس والافكار السلبيه الامر الذى اصابك بقلق المخاوف الوسواسيه والى تاتى اعراض الوساوس مع الخوف والشعور بالقلق متداخله مع بعضها

ولعلاج قلق المخاوف الوسواسيه  التى تعانى منها سيدتى هناك عدة طرق منه مايلى:-
- تجاهل الافكار الوسواسيه ورددى دائما انها ليست حقيقه فخطيبك معك والعلاقة جيدة ولا يوجد مشاكل فلا داعى للخوف
- عند سيطرة الفكره الوسواسيه اتفق مع احد الاصدقاء او الاقارب انك ستتصل بهم واخبرههم ان يتحدثو اليك فى احد الامور لشغل ذهنك عن التفكير فى الفكره الوسواسيه
- ازالة الحساسيه من الاشياء التى تسبب لك القلق وعدم التفكير فيها وشغل العقل بالأفكار الايجابيه حتو تكونى قادرة على مواجهة قلقك وليكن تفكيرك فى حفلة زفافك والتجهيز لمسكن الزوجية
- تنفسى بعمق فمن الطرق الفعاله جدا والسهله لتخفيف التوتر والتركيز على النفس
- مارسى الرياضه باستمرار فانها تساعدك على التخلص من الطاقه السلبيه بداخلك
- حاولى القيام ببعض تقنيات الاسترخاء كل يوم
- التقرب الى الله بالطاعات ففيها راحه وطمأنه للنفس
واخيرا من الممكن الاستعانه بطبيب نفسى الذى يعمل بدوره باعطاء العلاج الدوائى لتخفيف القلق والتوتر الى جانب دور المعالج النفسى الذى يقوم بعمل جلسات العلاج السلوكى المعرفى لتعديل الافكار السلبيه والوساوس وابدالها بأفكار ايجابيه