الزواج و الإرشاد الأسري

سلام عليكملو سمحت انا عندي 26 سنةعندي مشكلة في...

سلام عليكملو سمحت انا عندي 26 سنةعندي مشكلة في التركيز و زيادة جدا بقالها حوالي 4 أيام حتى ان يوم كنت بابعت حاجة تبع الشغل فضلت متشتت و مش قادر افتكر اسم المشروع حتى رغم انى شغال عليه من حوالي سنة و نص و افتكرته بصعوبة في الاخرو حاجة تانية دي حصلت مرتين يوم الجمعة بس ماتكررتش تاني اني كنت بفصل تقريبا لمدة 10 دقايق مثلا مش بفتكر منهم اي حاجة ولا عارف ايه بيحصل زي مثلا اكون واقف شايل حاجة فجأة افصل كده و افوق اني قاعد ع الكرسي و بيفضل ييجي في دماغي افكار و مواقف غريبة عمرها ما حصلت بس وقتها بكون مقتنع ان ده حقيقي حتى بعد ما ابدأ افوق و اجمع بفضل متلخبط هو ايه اللي حصل فعلا و ايه اللي هلاوس و محصلش و بعد ما خلاص كل ده يعدي مش بفتكر اي حاجة من الافكار اللي كانت في دماغي وقتهابالنسبة للي قاعدين معايا وقتها قالوا اني كنت طبيعي جدا معملتش حاجة غريبة بس قاعد ساكت مش اكترو مرة منهم رديت على موبايلي بس افتكرت المكالمة بعدها زي ما تكون كانت حلم مثلاهل ده نتيجة إرهاق مثلا او سوء تغذية طبيعي ولا محتاج استشارة دكتور و لو دكتور يكون تخصص ايه لو سمحتم

إجابة الخبير: مزين ابوجربوع

مزين ابوجربوع

دكتورة نفسية

مشكلة الشرود الذهني والسرحان وعدم القدرة على التوصل بتركيز عالِي لا تأتي من فراغ في حال لم يكن هناك سبب طبي فعلي لها ، فيكون في الغالب السبب يرجع للضغوط النفسية والمواقف والأحداث الضاغطة التي تمر بها في حياتك اليومية مما تنعكس عليك بشكل سلبي فيتشتت انتباهك ويظهر عليك من خلال السرحان وخاصة عند تعاملك مع الاشخاص الآخرين تلاحظ ذلك وحين تحاول ان تتذكر شيء تحتاجه في وقت محدد وفي نفس اللحظة.
إليك بعض من أسباب السرحان:
ضغوط مادية، روتين يومي ممل، نقص الحديد وفيتامين بي12، التعرض لفشل في الجوانب العلمية أو العاطفية أو الاجتماعية، مشاكل اسرية، مشاكل دراسية، عدم اخذ الجسم كفايته من النوم، احباط، بداية الدخول في حالة من الاكتئاب والحزن الشديد
العلاج:
ابحث عن السبب الرئيسي وراء ما تمر به، من خلال ان تقوم بعمل الفحوصات اللاومة عند الطبيب والخاصة بالفيتامينات، واعلم أن تحديد السبب مهم، فكلما تمكنت من تحديده تمكنت من ايجاد الحل المناسب، حاول ان تأخذ كفايتك من النوم من خلال تنظيم مواعيد نومك وعدم السهر لوقت متأخر، خفف الضغوط الواقعة عليك، تجنب ان تهتم وتفكر بالتفاصيل الصغيرة التي ترهقك وتنعكس عليك سلباً، طبق تمرين التنفس العميق من خلال أخذ نفس عميق عبر الأنف واكتمه مدة ثواني ومن ثم أخرجه من الفم بصوت مسموع، يمكنك ان تكرر التمرين عدة مرات فهو له دور كبير في تنشيط الذهن من خلال ان كمية كبيرة من الدم تضخ إلى الدماغ وبالتالي يدخل الاكسجين فيقوي الدماغ وينشطه مما يدفع بالانسان للتركيز وعدم السرحان، تجنب التفكير بالماضي، حافظ على ممارسة التمارين الرياضية بانتظام فهي تريح الجسم وتبعث بداخله الطمأنينة وبالتالي تقل كمية التوتر والقلق الذي قد يكون له علاقة بالسرحان الذي يسيطر عليك وتجنب أن تحمل نفسك فوق طاقتك.