محامي

امي مطلقة من ١٥ سنة و انا عايشة معاها فى بيت جدى...

امي مطلقة من ١٥ سنة و انا عايشة معاها فى بيت جدى ايجار قديم بعد ما مات جدى من اربع سنين جدتي بقت عايزة تطردنا من البيت و تصرفاتها مش طبيعية و كذا مرة نرجع البيت نلاقيها قافلة الباب من جوا الشقة او مغيرة الكالون و اخر مرة ركبت باب حديد لولا ان جارنا كان واقف و طلب المفتاح من الصنايعى بنفسه عشان عارف القصة مكناش عرفنا ندخل.. كل مرة بنستعين بالجيران لأن خالى و خالتي هم كمان عاوزين يمشونا.. خالى اصلا هو إللي كان باعت لتيتا الباب الحديد و ماما في الشغل... نقدر نعمل اى يضمنلنا ندخل بيتنا وقت ما نحب و يكفلنا حقوقنا زى انها متقطعش علينا النور او تحرمنا من المطبخ زى الوضع الحالى بالعلم ان الشقه ايجار قديم و عقدها بأسم جدى من قبل وفاته

إجابة الخبير: المحامية دعاء عبدالجواد

المحامية دعاء عبدالجواد

محامي

بخصوص التعرض لك من جدتك فانه :
عليك تحرير محضر شرطة بعدم التعرض كون الاحفاد لهم حق الامتداد القانوني لعقد الايجار في حالة وفاة المستاجر الاصلي
طالما ان عقد الايجار قديم ، وعليك ارفاق صورة من عقد الايجار بمحضر الشرطة .
وكان لابد من تحرير محضر الشرطة بواقعة الكسر ودخول الشقة وتركيب باب حديد دون الحصول علي اذن منكم
وفي حالة رفع دعوي طرد عليكم لابد من الاستعانة باقوال الشهود من الجيران لاثبات اقامتكم في الشقة طيلة هذه الفترة
علما بانه بخصوص الامتداد القانوني فانه :
يمتد عقد الايجار لمرة واحدة فقط بالنسبة للحالات التي توفي فيها المستأجر الاصلي مابعد صدور حكم المحكمة الدستورية في القضية رقم 70 لسنة 18 قضائية بتاريخ  3/11/2002 ، اما قبل صدور حكم المحكمة الدستورية على انتهاء عقد الإيجار الذي يلتزم المؤجر بتحرير عقد امتداد الايجار القديم لمن لهم الحق في شغل العين بانتهاء إقامة آخرهم بها سواء بالوفاة أو الترك ، وبالتالي عليك تطبيق ذلك علي حالتك ما اذا كان المستاجر الاصلي قدتوفي قبل تاريخ 3/11/2002 ام بعده ، فاذا كان قبله في ان الامتداد القانوني لعقد الايجار يكون لاخر شخص شغل العين ، اما اذا كان بعد هذا التاريخ فان الامتداد يكون لمرة واحدة فقط ولايجوز ان يمتد لاي شخص بعده ، بالنسبة لعقد امتداد الايجار يحرر كملحق للعقد الاصلي " اي عقد الايجار القديم " بنفس شروطه مع ذكر انه ملحق للعقد الاصلي ومكملا له .