الزواج و الإرشاد الأسري

ابنى عنده ٧ سنين ومجننى جدا جدا ومبقتش قادرة عليه...

ابنى عنده ٧ سنين ومجننى جدا جدا ومبقتش قادرة عليه خلاص مش بيسمع الكلام نهائي وديما بيتعمد يضايقنى ويكسر ويخرب فى اى حاجة قدامه و بيقول لاخته كمان كسرى دى مبقاش يتأثر فيه اى حاجة ضرب عتاب حرمان عقاب كل حاجة جربتها

إجابة الخبير: أسماء زقوت

أسماء زقوت

أخصائية نفسية

الأطفال في عمره من الممكن أن يتصرفوا هكذا للأسباب التالية:

  • فرط الحركة والنشاط وحاجتهم لتفريغ طاقاتهم الداخلية
  • أزمة كورونا واختلاف نمط الحياة المفاجئ وانحصار طاقتهم في مكان محدود كالمنزل ما يدفعه لسلوكيات الشغب والحركة الدائمة
  • شعوره بعدم الحب والإهمال من العائلة فيتعمد استفزازكم للفت الانتباه
  • شعوره بالغيرة من أخ آخر ما يدفعه لتشتيت انتباهكم عنه
  • عدم وجود نشاطات وألعاب لتفريغ طاقته وعدم وجود شيء ليفعله وأمور يلهي نفسه بها

ولتحسين سلوكياته تعاملي معه باعتدال دون دلال زائد أو قسوة زائدة وتجنبي الصراخ, تجاهلي سلوكيات استفزازه وتعمدي التغافل لأن عدم وجود استجابة يحبط سلوكه ويقلل احتمالية تكراره, جهزي لطفلك العاب ونشاطات تناسب عمره وأشغليه بها طوال الوقت لتجنب كسر الأشياء, مارسي النشاطات مع طفلك كمشاهدة فيلم كرتون وصنع اشكال ورقية والرسم الحر والتلوين لتجديد العلاقة بينكم وجعله اكثر انصاتا لتعليماتك, استخدمي اسلوب التحفيز كالهدايا وعبارات الفخر والمدح في كل مرة يحسن سلوكه بها, عززي دور الوالد والأخوة ووجهيهم ليساعدوك في الهاءه بشكل ذكي حتى لا يتراكم عليك العبء النفسي, أحيطيه بأقران هادئين ليوسع عالمه بهم ويفرغ طاقته.