دكتور الشريعة

توفت زوجتى منذ ١٥ يوم وتركت لى بنت عندة ٧ سنوات...

توفت زوجتى منذ ١٥ يوم وتركت لى بنت عندة ٧ سنوات وانا أقيم فى شقة حماتى انا والبنت حتى الان وقدصدرة بعض كلام من الاهل لوجودى مع حماتى وبعض خلافات على تقسيم العفش ،
مساعدة الخبير: هل لديك أي معلومة أخرى تريد أن تطلع دكتور الشريعة عليها قبل أن أقوم بإيصالك به؟
ماهو حقى وحق بنتى فى عفش الزوجية علمان بأننى قمت بشراء عدد ٢ غرفة السفرة والصلوات

إجابة الخبير: الدكتور محمد عودة

الدكتور محمد عودة

دكتورشريعة

الحمد لله، والصلاة والسلام على رسول الله، وعلى آله وصحبه ومن والاه، وبعد: اعلم رحمك الله ان الاصل في الأثاث الذي يحضره الزوج يكون ملكًا له، الا اذا كان من مهر الزوجة، وما أحضرته الزوجة هو لها ، فكل ما أملكه زوجتك يوزع على الورثة، فيكون للزوج الربع لوجود الفرع الوارث، وللبنت النصف لانفرادها ولعدم وجود عاصب ، واللام السدس لوجود الفرع الوارث، والباقي لأقرب رجل عاصب، فإن لم يجد، فالباقي يوزع على الورثة الا الزوج،ولأن مسألة الميراث ليست بالأمر السهل، ولا تحل بمجرد الفتوى المكتوبة، فلا بد من التوجه للمحكمة الشرعية، ليتأكد القاضي الشرعي من عدم وجود ديون او وصايا او ورثة غير معروفين، ثم يقسمها على الوجه الشرعي.والله تعالى أعلم وأحكم.

الرد من العميل

نشكركم على الانضمام فى مجموعة سيادتكم

الرد من العميل

لدى سؤال ما حكم الشرع فى هذه المساءلة تم عمل توكيل عام لآخى الأكبر مع باقى اخواتى للبياع والشراء فى الميراث وقام اخى ببيع قطعة ارض لى بدون علمى مساحة ١ قيراط و٨ سهم مقابل بمبلغ مائتان الف جنيه منذ عام ٢٠٠٧ ولم أعلم بهذا البيع إلا عند تسوية حسابى فى عام ٢٠١٧ قال كان عندك مبلغ مائتان الف علما بانه لم يطلبنى بهذا المبلغ طوال هذى المدة وصار خلاف بيننا قمت بعمل تسوية بمبلغ ٢٨٠٠٠٠ ألف جنيه مقابل هذة المساحة٠ ماهو الحكم الشرعى؟ وشكرا

إجابة الخبير: الدكتور اسحاق الحواري

الدكتور اسحاق الحواري

دكتور شريعة

السائل الكريم:
يأثم أخوك بهذا الفعل لأنه خان الأمانة، وأنت تأثم بعدم إرجاع الدين.
فعليكما التوبة إلى الله توبة نصوحا ثم التصالح.

الرد من العميل

السلام عليكم يا شيخ انا مش ممتنع عن السادات خالص خالص ولا حاجه المشكله كلها من سيادتك هو اخويا باعمل غير ما يعرفني وبعد كده قال لي ان انت عليك 200,000 جنيه قلت له ازاي والمهم عادي اعترفت بمثله طب خلاص ماشي قال لي انا بعت دلوقت يا راتو ثمنهم طب ازاي باعثهم لي طب ما انا معي فلوس ما طلبت نيش بهم ليه انا كان معي فلوس ومعي الحمد لله هم يتصوروا وكل حاجه قال لي هو ده اللي حصل و كذا كذا كذا كذا بعتهم لك كم قال لي ب 200,000 جنيه بالله عليك القيراط والثمن انا هنا الحته الارض دي سيادتك بتتباع على فترات طبعا باربع اسعار قلت له لا انا كده دلوقت انت كده ظلمتني وكذا وكذا وكذا انت ما قلتليش ليه كنت اديتك الفلوس و تصرفت في

الرد من العميل

السلام عليكم يا شيخ انا مش ممتنع عن السادات خالص خالص ولا حاجه المشكله كلها من سيادتك هو اخويا باعمل غير ما يعرفني وبعد كده قال لي ان انت عليك 200,000 جنيه قلت له ازاي والمهم عادي اعترفت بمثله طب خلاص ماشي قال لي انا بعت دلوقت يا راتو ثمنهم طب ازاي باعثهم لي طب ما انا معي فلوس ما طلبت نيش بهم ليه انا كان معي فلوس ومعي الحمد لله هم يتصوروا وكل حاجه قال لي هو ده اللي حصل و كذا كذا كذا كذا بعتهم لك كم قال لي ب 200,000 جنيه بالله عليك القيراط والثمن انا هنا الحته الارض دي سيادتك بتتباع على فترات طبعا باربع اسعار قلت له لا انا كده دلوقت انت كده ظلمتني وكذا وكذا وكذا انت ما قلتليش ليه وكنت اديتك الفلوس وتصرفت في اي حاجه من عندي وسبت ارضي زي ما هي الارض بتزيد ايه المهم من هنا لهنا عشان نفضل انا حكم ان انا ابيع جبت المتوسط المبيعات بتاعتنا ان احنا بقينا في الارض دي اربع مرات كان اقل سعر فيهم اللي هو كان المتر ب 1200 جنيه حسبتهم قلت له خلاص يبقى انا لي كده 280 الف جنيه الحق بتاع عادل بتاع ربنا عشان انت بعت من غير ما تقول لي ولا رجعت لي ولا اي حاجه وكنت مديك الامان وكل حاجه فيها الخلاف دلوقت بس ان انا دلوقت هل انا كده بقى ظلمتة وشكرا

إجابة الخبير: الدكتور اسحاق الحواري

الدكتور اسحاق الحواري

دكتور شريعة

إن استفساركم غير واضح الرجاء التوضيح المقصود بالاستفسار حتى نتمكن من المساعدة والله الموفق