محامي

حضرتك انا سواق عربيه نقل في شركه قطاع خاص بتشتغل...

حضرتك انا سواق عربيه نقل في شركه قطاع خاص بتشتغل في النقل والتخليص الجمركي للحاويات شغال معاهم بقالي سنه وسبع شهور حضرتك اول ما اشتغلت في الشركه مضيت علي شيك ب مليون و٣٠٠ الف جنيه الشيك الي ده بأسم المستشار القانوني بتاع الشركه مش بأسم الشركه نفسها وليا دلوقتي فوق العشرين الف جنيه وكل ما اتكلم في الفلوس يقولو مفيش اخبط دماغك في الحيط وخايف يرفعو الشيك الي انا ماضيهايه الإجراء القانوني الي اعمله عشان اخد حقي منهم وشكرا

الرد من العميل

ارجو الرد

إجابة الخبير: المحامية دعاء عبدالجواد

المحامية دعاء عبدالجواد

محامي

بخصوص الشيك الموقع فانه :
عليك تحرير محضر شرطة ضد المسئولين بالشركة بانه تم اجبارك علي التقيع علي هذا الشيك
مقابل توظيفك ، ويمكنك التقدم بشكوي الي مكتب العمل في حال تبعية الشركة لمكتب العمل وقانون العمل المصري
ولكن الحل الاخر هو الانتظار لمدة ثلاث سنوات لتقادم الشيك ولكن حتي لو تقادم الشيك جنائيا سوف يتم المطالبة به مدنيا
فالافضل تحرير محضر شرطة وفي نفس الوقت تقديم شكوي لمكتب العمل في حال ان كان لديك دليل علي ماتدعيه

حيث انه تتقادم دعاوى رجوع حامل الشيك على الساحب والمظهرين وغيرهم من الملتزمين بدفع قيمة الشيك بمضي "ستة أشهر" من تاريخ تقديمه للوفاء أو من تاريخ انقضاء ميعاد تقديمه ، وتتقادم دعوى حامل الشيك على المسحوب عليه بمضي "ثلاث سنوات" من تاريخ تقديمه للوفاء أو من تاريخ انقضاء ميعاد تقديمه، وذلك طبقا لنص المادة 531 من قانون التجارة ، وبالتالي فانه طبقا للحالة المعروضة فان التقادم ثلاث سنوات من تاريخ استحقاق الشيك اذا كان هناك ثمة مشكلة مع البنك  ، وبالنسبة للشيك، فإنه يجوز لحامل الشيك – رغم تقادم دعوى المطالبة بقيمته وفقاً للتقادم الصرفي القصير – أن يرجع على الساحب بدعوى مدنية بأصل الدين للمطالبة برد ما أثرى به الساحب على بغير وجه حق على حساب حامل الشيك. حيث تنص المادة 532 من قانون التجارة على أنه: "يجوز لحامل الشيك رغم تقادم دعوى المطالبة بقيمته أن يطالب الساحب الذى لم يقدم مقابل الوفاء أو قدمه ثم استرده كله أو بعضه برد ما أثرى به بغير وجه حق، وكذلك يجوز للحامل توجيه هذه المطالبة إلى كل مظهر يحقق إثراء بغير وجه حق".