طبيب بيطري

الكلبه عندنا عندها فتق سري وهي عندها دلوقتي شهرين...

الكلبه عندنا عندها فتق سري وهي عندها دلوقتي شهرين حجمه حوالي1 سم هل دا حاجه مقلقه ساعات بيختفي وساعات بيصغر عن كدا ؟

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

لا يعتبر الفتق السرى بحجم 1سم3 مقلق وعادى ممكن تأكل وتشرب ومفيش اى خطر عليها نهائيا ولكن لا يفضل اطعامها الاكل الجاهز مثل الدرارى فود الا بكميات بسيطة جدا ولا عظام دواجن لان هذه الاطعمة بتعمل امساك شديد وبتزيد من تفاقم الاوضاع وايضا يفضل عدم تجويع الكلبة الصغيرة لفترات طويلة لان تقديم الطعام لها وهى جائعة جدا وجعلها تلتهم كميات كبيرة من الغذاء بيزيد من سرعة توسع جدار الفتق لان الامعاء تكون مملوءة بالغذاء وايضا الماء هام لتفادى الامساك ويجب عدم اجهاد الكلبة بالحركة مثل القفز او النط لتفادى زيادة حجم الفتق السرى ويمكن اجراء العملية عادى جدا بعد عمر ثلاثة شهور للكلبة داخل العيادة البيطرية بشرط ان تكون صحتها العامة بخير وتصويم لمدة 8-10 ساعات قبل التخدير بمخدر الرمبون او Xylazine والعملية ليست خطيرة فقط تستغرق مابين 30-60 دقيقة مع التخدير واجراء عملية الفتق والخياطة الجراحية ايضا.

الرد من العميل

هي كانت بتاكل بشراهه شديده مهما احطلها يعني احنا بنحطلها الاكل ٣ مراتٍ بس دلوقتي مبقتش كدا بقالها ٤ ايام كدا بتاكل كميات معقوله بس شراهتها علي الاكل او لهفتها مش زي الاول ؟هل دا عادي ؟

الرد من العميل

والاستحمام ممكن احميها كل اسبوع مثلا ؟

الرد من العميل

ولما بتدخل الغرفه بيبقي ليها ريحه كدا مش كويسه هل دا نفسها وممكن اتغلب علي موضوع الرائحه دا اذاي ؟

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

طبعا شهية الكلبة ممكن ان تقل بوجود الفتق السرى وخاصة اذا ازداد حجمه او عند شعور الكلبة بالألم وده عادى جدا وبالنسبة للاستحمام عادى كل اسبوع مفيش مشاكل بس بشرط عدم اجهاد الكلبة ويفضل شامبوه بيبى جونسون للاطفال ممتاز جدا لكلاب او اذا كانت تعانى من افات جلدية وحشرات ممكن استخدام شامبوه النيزورال 200 مل بيطرى الانتاج وائحة الفم الكريهة افضل استخدام معجون للاسنان مثل  petrodex يعمل اسنان الكلب مرتين باليوم لمدة شهر على الاقل قبل وبعد النوم مع مراعاة شراء دهان اسمه الميكوهيل جل للدهان حولين الاسنان واللثة يقتل البكتريا والفطريات الضارية بالفم مرة باليوم لمدة خمسة ايام.

الرد من العميل

هل ممكن الفتق السري دا يختفي لوحده ؟هو ساعات بيختفي ويرجع تاني

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

ممكن الفتق السرى فعلا يختفى ويزول بشكل نهائى طالما الكلبة صغيرة بالعمر ولكن اذا لم يختفى ويلتئم خلال 6 شهور فيجب عندها أجراء عملية جراحية لاغلاق الفتق السرى نهائيا.