الزواج و الإرشاد الأسري

السلام عليكم لو سمحت انا منفصلة من تقريبا سنة...

السلام عليكم لو سمحت انا منفصلة من تقريبا سنة وطليقي بيجي يشوف اولاده مرة في الشهر وبيديهم الف جنيه لطفلين وغير مسؤل عن اي شئ اخر مع ان ده مكنش اتفقنا واتفق مع اهلي ان مصاريف اولاده عليه بس اهله ناس وحشه جدا وخلوه مايدفعش علشان يذلني واخويا كلمه اكتر من مرة وقاله دول ولادي وعمري ماهقصر معاهم ودلوقتي انا عايزة اقدم لابني في مدرسة وكنت عايزة افهمه وضع المصاريف علشان يشارك معايا وعايزة اي حاجة تخص الاولاد تبقي بينا مايبقاش فيها وسيط فانا مش عارفة اعمل ايه اتصل بيه وافهمه الوضع مع العلم احنا طول السنة ماتكلمناش مع بعض نهائي وكان هم سبب الطلاق وازاني جدا المفروض اعمل ايه اخلي موضوع الاولاد بينا لاني كرامتي مش مخلياني طتيقة اكلمه ممكن نصيحة اتصرف ازاي واتواصل معاه ازاي بدون وسيط والمسج طبعا مش هقدر اشرح فيها واسفه للاطالة وارجو الرد

إجابة الخبير: رشا عمر

رشا عمر

دكتورة نفسية

هناك فرق كبير بين الصداقة وحالة استمرار حياة الزوجين معاً، وبين صداقة تقام لمصلحة الأبناء وحدهم؛ الأول مطلب يسعى إليه الطرفان بحب ونعومة، والثاني صيغة اضطرارية للتفاهم من أجل طرف ثالث وهم الأبناء، من هنا كانت صعوبة تقبلها من الطرفين، وحتى نجعل الانتقال إلى هذه المرحلة الجديدة أكثر راحة وسهولة
هناك 5 قواعد:
أولاً: إيجاد وسيط مشترك طرف ثالث محايد يستطيع أن يصل إلى أسلوب تفاهم مشترك يساعد على حل الأزمة؛ قريباً، أو صديقاً،
ثانياً: تحديد قواعد تشمل رعاية الأبناء وزياراتهم، إضافة إلى الرحلات الأسبوعية أو الشهرية التي يمكن ترتيبها إن أمكن، مع تحديد أوقات المواعدة والمقابلة مع أشخاص آخرين.
ثالثاً: تجنب الكلام المسيء للطرف الآخر في وجوده أو عدم وجوده، خصوصاً أمام الابن، ما يعزز الثقة والاحترام بين الطرفين.
رابعاً: التركيز على الإيجابيات بمعنى أن زيارة الأب  يعزز شعور الابن بوالديه، مما ينعكس إيجابياً على شخصيته، ولا مانع من أن تتمني لابنك رحلة سعيدة وممتعة مع والده إن حدث.
خامساً: تذكري أن انفصالكما ليس معناه ان يتخلى الاب عن مسئولياته تجاه ابنائه على العكس لابد من اشراكه فى كل التفاصيل