دكتور الشريعة

السلام عليكم ورحمه وبركاته كنت عايزه اعرف نصيب...

السلام عليكم ورحمه وبركاته كنت عايزه اعرف نصيب ولدين وبنتين من 160000الف كام كنت عايزه اعرف حاجه انا لي ورث من ابويا وامي واخواتي بياخذ الفلوس و بصرفها علي توضيب اماكن وانا ما كنتش عارفه بيها والحاجات بيقولوا لي عليها وانا مش بوافق يعملوها وبرده اتفاجئ ان هم يخصموا مني فلوس مش مفروض حضرتك لو حد قاعد في مكان ومستنفع به وبيجيء غاز وكهرباء هو اللي يدفع ولا اللي مش قاعد هو اللي يدفع للي قاعد

إجابة الخبير: دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور الشريعة

الحمد لله، والصلاة والسلام على رسول الله، أما بعد فاعلمي سددك الله أن مسألة الميراث هذه إن لم يكن هناك ورثة سوى الولدين والبنتين، اقصد ألا يوجد زوجة، أم ، أب.
أرجو بيان ذلك.
وعلى فرض أنه لايوجد سوى الولدين والبنتين، فإن هذا المبلغ يقسم على ست حصص.
160000/6=26666 نصيب البنت الواحدة.
أما نصيب الذكر فهو :53333.
أما بالنسبة لموضوع الصرف من اليراث على أشياء بدون رضا الورثة فلايجوز، ومن أراد أن يتفق فلينفق من ماله الخاص وليس من مال الورثة.
فلايخصم من التركة إلا بإذن الورثة، وهذا يبقى في ذمتهم إن لم تسامحيهم، وحقوق العباد لايسامح لله فيها حتى يسامح العبد.
فاخبريهم بأنك لست مقرة لما أخذمه من المال، والله تعالى اعلم.

الرد من العميل

احنا ست بنات وولدين شققه ومن طليقه ابويا ولدين وبنتين مع العلم أن امي ماتت بعد ابويا و ورثت منه حاجات وام امي اللي هي ستي موجودة في كنت عايزه اعرف نصيب ولدين وبنتين كام واحنا كل بنت كام وستي نصيبها كام من 1600000الف

الرد من العميل

وكانت عايزه اعرف نصيبه من محل مساحة 96متر هو المكان ده يخص 12 فراد يعني كنت عايزه اعرف كل واحد لي قد اي من المكان دهوف مكان تاني 48 متر كنت عايزه اعرف كل واحد لي قد من الامكان دي كده ستي بردو لي كام متر الحاجات دي مع العلم ان احنا 6 بنات ولدين ومن طليقه ابويا ولدين وبنتين عايزه اعرف نصيب كل واحد من الامكان دي ل قد اي

الرد من العميل

كنت عايزه اعرف اختي كانت جابت ل امي حلق في عيد الام قبل متتوفا بشهر يعني لينا كده نصيب من الحلق ده ولا اي

الرد من العميل

حضرتك و فين الرد

إجابة الخبير: دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور الشريعة

أختنا  الكريمة كل هذا الكلام لم تكتبيه في السؤال أول مرة، فأنتم ثمان بنات وولدين.
على كل بما أن أمك توفيت بعد أبيك فالمسألة لابد أن تقسم أولا في حياة مك، ثم قسمة المسألة بعد وفاتها.
المسألة في حياة أمك:
الورثة هم :
1-ثمان بنات وولدين.وزوجة
فالزوجة تأخذ الثمن: 20000
أما نصيب البنت:8750
نصيب الولد:17500
2- التقسيم بعد وفاة الأم.فإن نصيبها في التقسيم يقسم على الورثة التالية أسماؤهم:
أم: لها السدس :3333
لها ست بنات وولدين، يقسم الباقي على 10 حصص.
16667/10=1666 نصيب البنت
نصيب الولد: 3333.
أما بقية المحلات فإنها تقيم بقيمتها في السوق ثم تقسم ينفس القسمة هذه، والله تعالى اعلم.

الرد من العميل

لا حضرتك احنا ست بنات وولدين شققه احنا 8 اخوات من اب وام وفي أربع من ابويا غير الثمانيه اخوات من ابويا دول ليه هم كم من 160000الف انا فهمت حضرتك بس كنت عايزه اعرف نصيب اخواتي من طليقه ابويا كم اللي هم الاربعه البنتين والولدين

إجابة الخبير: دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور الشريعة

نعم فهمت المسألة نقسم 160000 على 16 حصة، كل ولد حصتين.
فيكون التقسيم كما قلت لك.

الرد من العميل

انتالسلام عليكم ورحمة الله وبركاته انا واختي وستي عندنا محل من ميراث ابويا وامي ابويا اتوفي الاول وساب ميراث وامي ورثت منه حاجات وبعده امي اتوفت وام امي موجوده في انا كنت عايزة اعرف كده ستي لها نصيب قد ايه مساحته 25 متر فانا كنت عايزه اعرف نصيبي انا واختي وستي قد ايه

إجابة الخبير: دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور اشرف ابو الهيجاء

دكتور الشريعة

اولا لابد من تقييم المحل وكم يساوي حتى يتبين المقدار بالمال وليس بالمساحة.
ثانيا جدتك هذه لها السدس من الثمن الذي ورثته امك من ابيك.
فأمك ورثت الثمن من أبيك وبعد وفاة امك ترث جدتك السدس من هذا الثمن.
فبعد تقييم المحل يستخرج الثمن ثم يقسم على ستة.
والله تعالى اعلم