طبيب بيطري

السلام عليكم.. انا عندي قطه سنها ٧ سنين وكانت طول...

السلام عليكم.. انا عندي قطه سنها ٧ سنين وكانت طول السنوات دي صحتها كويسه جدا وفجأه كده من شهرين تعبت تعب جامد اوي ودانها صفرا والبول اصفر اوي.. انا منت كشفت عليها عند دكتور وقالي عندها الصفرا ومشاكل في الكبد ف كتبلها ع حقن وانا مشيت عليها بس مفيش نتيجه خالص بالعكس دي حالتها بقت سيئه جدا ونايمه طول الوقت ومش عاوزه تمشي في اي مكان في البيت وبقت رفيعه مع اني بأكلها.. ارجو الرد لاني مش عارفه اعمل ايه

إجابة الخبير: الدكتورة رنيم القضاه

الدكتورة رنيم القضاه

دكتورة بيطريه

اليرقان عند القطط يحدث بسبب ارتفاع مستوى البليروبين في الدم ويكون ذلك لاحد الاسباب الاتية :-
  • تكسر خلايا الدم الحمراء
  • التهاب الكبد
  • تشمع الكبد (الكبد الدهني)
  • سرطان الكبد
  • انسداد في القنوات الصفراوية (القناة التي تنقل البليروبين من الكبد للمراره)
  • التهاب المراره
  • او حصوات المراره
يختلف علاج اليرقان حسب المسبب وتحتاج الى اجراء الفحوصات التالية لتحديد سبب الصفار او اليرقان ك-
  • مستوى البليروبن بالدم
  • عدد كريات الدم الحمراء
  • cbc
  • ALT
  • ALP
  • AST
  • GGT
  • صورة اشعة ملونه للكبد
  • او صورة بجهاز الالتراساوند

الرد من العميل

طب الفحوصات دي بتتعمل عند دكتور بيطري؟

إجابة الخبير: الدكتورة رنيم القضاه

الدكتورة رنيم القضاه

دكتورة بيطريه

يتم اخذ عينة الدم من قبل الطبيب البيطري وفحصها بمختبر العيادة المجهزه لذلك او بمختبرات اخرى .

الرد من العميل

طب هي مش بتاكل غير سمك بس ومش بترضي حاجه تانيه اعمل ايه؟

إجابة الخبير: الدكتورة رنيم القضاه

الدكتورة رنيم القضاه

دكتورة بيطريه

قدم لها الطعام الصحي المتنوع وضع نكة السمك عليه او يمكن الاكتفاء بالسمك كمصدر للبروتين الحيواني ويمكن خلطه مع طعامها اللاخر للتناولة.
عندما تمنع السمك عن القطه لن تموت من الجوع وستقوم بتناول اي طعام اخر امامها .

الرد من العميل

طب هي نايمه طول الوقت علي عكس عادتها وبقت بتعمل حمام في كل مكان. ده عشان التعب اللي عندها ولا عشان كبيره في السن وكده؟ عندها ٧ سنين

إجابة الخبير: الدكتورة رنيم القضاه

الدكتورة رنيم القضاه

دكتورة بيطريه

من الممكن ان يكون التبول مرضي بسبب التهاب المسالك او وجود حصوات بالكلى او المسالك ومن الممكن ان يكون ارتخاء بمصمامات المثانى الناتج من التقدم بالعمر .

الرد من العميل

طب حضرتك بتنصحيني اروح لدكتور بيطري ولا اعمل ايه؟

إجابة الخبير: الدكتورة رنيم القضاه

الدكتورة رنيم القضاه

دكتورة بيطريه

بالتاكيد ليتم فحص القطه فحص سريريا شامل فحص الدم (اليوريا والكيراتنين) وفحص المثانى بجهاز الالتراساوند .
ويكون التشخيص والعلاج حسب نتيجة الفحوصات المخبرية والسريرية .

اعراض احتباس البول عند القطط :-

  • ذهاب  القطة تذهب إلى الليتر بوكس وتبقى فيه بعض الوقت ثم تخرج بدون قضاء حاجتها
  • المواء للتعبير عن الالم عندما تقوم بالتبول
  • اختلاط البول بالدماء
  • فقدان الشهيه وعدم راحة القطه (موائها بالم)

اسباب احتباس البول :-

  • التهاب المثانى او المسالك البولية
  • وجود حصى بالمثانى او المسال البولية

التشخيص :- يقوم الطبيب البيطري بفحص القطه بالضغط على منطقة الكلى والمثانى ويقوم بعمل تحليل دم لرؤية مدى تطور المرض من خلال فحص كمية المواد السامه التي بالدم التي يجب ان تخرج عن طريق البول

العلاج :-

  • يجب ان يتم افراغ المثانى البولبة عند القطط اما بالضغط عليها او سحب البول منها عن طريق اخال قسطرة داخلها
  • في حالة وجود حصوات يتم اعطاء القطه ادوية للتخلص من الحصى مثل دواء الرواتينكس او قد تحتاج الى عملية جراحية في حالة كانت الحصوات كبيرة
  • إعطاء بعض السوائل الخاصة عن طريق الوريد لاعادة التوازن في الدم, حيث ان الاحتباس قد يؤدي إلى زيادة نسبة بعض العناصر في الدم مما يهدد حياة القطه
  • استخدام مضا حيوي مثل الاموكسيسيلن حقت تحت الجلد لمدة 7 ايام وتكون الجرعه حسب وزن القطه