طبيب بيطري

قطتي كانت بتعمل بول فيه شوية دم. و رافضة أكل، و...

قطتي كانت بتعمل بول فيه شوية دم. و رافضة أكل، و بترجع الacid بتاع بطنها. وديتها للدكتور اعتبر عندها التهاب و اداها حقن و محاليل و قال أأكلها سرنجة زبادي بحبة عسل، لو رجعته، اوديها تعمل اشعة على بطنها في كلية الطب البيطري (مصر). وديتها و بعت لك صور الأشعة، قال فيه حاجة كبيرة و هاتيها تعمل عملية علشان نشيلها لها. فتح، لقى ما فيش "حاجة كبيرة" عاملة انسداد، فما فتحش الأمعاق، لقى ان فيه دهون كتير و الأمعاق لافّة عليها و هي اللي عاملة الأزمة، و فيه غازات. فك اللفة، و اداها لبوسة للغازات. دلوقتي هو كان صح انه يفتح ولا كان غلط؟ ثانيًا، العملية تمت بدون أكسجين. و اداها مخدر كلي و كانت بترجع خلال العملية. دلوقتي هو الدكتور ده صح ولا لا؟ و اعمل ايه؟ هي في البيت. بيقول تعالي تاني بكرة او بعده اديها حقنة مضاد حيوي للمرة التانية و الاخيرة. و قطتي في البيت. كل اللي بنعمله ان احنا بنديها 50 سم محاليل في اليوم و مش عارفين نخليها تاكل. و هي المفروض تاخد 50 سم الصبح و تاني بالليل. بس في المرة بيبقى صعب اصلًا. اعمل ايه؟

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

حضرتك المفروض الدكتور لما عمل شق جراحى وفتح على الجهاز الهضمى  يجب انه كانت القطة صايمة لمدة 8-10 ساعات على الاقل علشان ما يحصلش Vomition ترجيع او قىء وكمان الصح انه فى اكسجين اصطناعى افضل لانعاش القطة فترة اجراء العملية وازالة الالتفات والكتل الدهنية وده من الناحية الطبية صحيح الذى قام باجرائه الدكتور لان ازالة الالتواء الامعائى مهم لانه بيسبب ترجيع واعياء وغازات بالبطن والمفروض انك تستمرى على أعطاء القطة مضاد حيوى ومحاليل بالوريد  لمدة 4-5 أيام مع مراعاة استخدام فيتامين Vitamin K3 حقن بالعضل الموقف لعملية النزف الدموى البولى وتقدر الجرعة بمعدل 1 سم عند اللزوم فقط وانصح بأستخدام دواء مثل الرواتينكس والسيستون حبوب بمعدل نصف حبة بالفم يوميا لمدة خمسة أيام لانها من الادوية المضادة للالتهابات البولية وتساعد على نزول الترسبات الملحية وتفتييت الحصوات المرارية والاكل يفضل اعطائه للقطة بعد اجراء العملية بثلاثة أيام مثل الزبادى والسيلايك وشربة الخضار بقليل من لحم الدواجن لان هذه الاطعمة طرية ولينة على القناة الهضمية وسهلة الهضم طبعا مع مراعاة استخدام الماء المعقم او الخالى من الاملاح ويجب التدرج بأعطاء القطة الاكل والماء لتفادى تفاقم الاوضاع مع مراعاة عمل تحليل بول ودم وبراز للقطة بعد اسبوعين من اجراء العملية الجراحية.

الرد من العميل

شكرًا جزيلًا

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

اهلا وسهلا بكم بموقع جوابكم بقسم الطب البيطرى واشكركم ايضا على ثقتكم الدائمة بنا.