دكتور الشريعة

السلام عليكم انا دلوقتى حماتى كانت هى وابنها اخو...

السلام عليكم انا دلوقتى حماتى كانت هى وابنها اخو زوجى فى خلاف بينهم من 2006ومش بيكلمو بعض وقال كلام كتير يزعلها وأنه هيحجر عليها وأنه مش امه وهى كانت جايبله شقه واخدها من وراها وكانت عماله وديعه واخدها من وراها وكان عندة 3ابناء وأمه متعرفش عنهم حاجه ولا شفتهم هو حاول يصالحها بس هى رفضت وهى دلوقتى قالت لى شهود من غير كتابه أن الورث إلى عندها لى ابنائى وجوزى وهى ماتت من غير ما تكتب وفى حين أن جوزى هو الى كان بيسال عنها ودافع نصف الفلوس لى الشقق وهو إلى بيساعدها وعلينا ديون لانها دخلت المستشفى فترة طويله وأخوة عايز ياخد كل حاجه بالرغم أنه امه منوفيه غضبانه عليه ورفضت أنه هو وأخوها واختها يرحو ليها المستشفى أو يعرفو اصلا الحل ايه وجوزى عايز يمشى وصيه امه أنه مايخدش حاجه وهو مفيش حاجه تظبط أنه دافع اقساط الشقه
مساعدة الخبير: هل لديك أي معلومة أخرى تريد أن تطلع دكتور الشريعة عليها قبل أن أقوم بإيصالك به؟
هى عليها ديون وفى فلوس فى البنك وانا جوزى حاليا مش بيشتغل هل المفروض الاثنين يدفعو من فلوس البنك وهل هو ابن عاق ينفع يورث وهى كانت رافضه ولو هو رفض يدفع من فلوس البنك جوزى هيشيل الديون لى وحدة كدة الحل ايه بالرغم فى كلام كتير انا اختصرته لان زوجه الابن هى الى عملت كل دة وبعدته عن أمه وأخوة وزوجى ميعرفش ولاد إخوة والابن العاق ميعرفش اى حاجه عن ولدته وخاله وخالته مقوينه على زوجى اسفه الاجابه ممكن اعرف الحل انا حليت أنه ياخد شقه بس يدفع فلوس الى فى البنك مع جوزى يسدد الفلوس ولو هو رفض الحل ايه

إجابة الخبير: الدكتور محمد عودة

الدكتور محمد عودة

دكتورشريعة

الحمد لله، والصلاة والسلام على رسول الله، وعلى آله وصحبه ومن والاه، وبعد: اعلمي رحمك الله انه لا يجوز لكم تنفيذ وصية هذه المرأة بحرم ابنها من الميراث، فالميراث حق شرعي، لا يسقطه العقوق، واما الديون فالواجب اخراجها من رأس التركة قبل توزيعها على الورثة، والواجب عليكم سحب الأموال من البنك اذا كان ربويا،ولأن مسألة الطلاق ليست بالأمر السهل، ولا تحل بمجرد الفتوى المكتوبة، فلا بد من التوجه للمحكمة الشرعية، لينظر القاضي الشرعي في المسألة، ثم يحكم لك فيها.والله تعالى أعلم وأحكم.