الزواج و الإرشاد الأسري

انا طالبه ف اولي جامعه وصلتلي قروبات ف حياتي ف سنه...

انا طالبه ف اولي جامعه وصلتلي قروبات ف حياتي ف سنه ٣ث وقسمتها ع سنتين وسبب الجروبات دي كانت بسبب شخص عرفته وتعلقت بيه وكنا بقالنا ٤ سنين وهو اتعرف ع شخصيه من لعبه وده دخلني ف حالة نفسيه شديده وده مش بسببه لكن بسبب اني وثقت ف اي شخص مبقاش عندي ثقه ف الناس ولا ف نفسي لان انا اصلا فاقده الثقه ف اهلي لان اهلي ولدتي ووالدي متوفيان ومن وانا صغيره عايشه مع بابا وماما دول وعرفت من وانا حوالي في سنه ٣ ابتدائي والموضوع اثر فيا مع ان هما مش حرمني من حاجة بس كان ديما لما نتعارك بابا يكرشني او يقول لولدي انتي اللي جبتيها ف كان الموضوع اثر معايا وهي من وانا صغيره ديما كانت شايفه اني عصبيه وعصبيتي دي انا عارفه انها بسبب ضغطات وان هي ديما كانت تقول كلمه مريضه دي وكانت بتدخل عيلتها لدرجة ان عيلتها كانوا ديما شايفين اني مش منهم طب ليه بتعملي عشانها كده ومن بعد كمان حوار الشخص ده قعد يعايرني لانها بالفعل ودتني لاطباء نفسيه بسبب اني مكنتش ف وعي بسبب اني ديما فاكره حاجات كتير مش بتونسي من ذاكرتي ممكن هي شخصيا متفتكرهاش ف الشي ده كان بيهمها ان انا بزود ف الكلام غير كده كان عندي شخص قريب مني اوي وبعد كده اكتشفت انها كلمته وانا معرفش اصلا الدنيا باظت وهي ديما كانت تحرجني وتحطني ف مواقف قدام صحابي وانا شكيت ووصلتني اني اشك ان هي بوظت علاقتة صحوبيتنا بسبب كلامها ف الوقت ده عني وانا دلوقتي مبقتش بعرف اثق ف نفسي ولا اثق ف حد وبقيت احس ان كله بيمشي وان الموضوع ده مبقتش اصلا مقتنعه بحاجه غيره لدرجة اني ديما بكتآب ومبعرفش اتعامل وبخاف ديما الناس تزهق من تصرفاتي لاني خسرت ناس كتير جدا من اصدقائي بسبب انهم اغلبيتهم شفت منهم مواقف وحشه جدا ف بقيت احس اني معقده من العالم واني بخاف اخلي حد عزيز علينا وان انا بضره رافضه اني اروح لاي طبيب نفسي لاني بشوف مش شبه الناس اللي بتروح انا رافضههه

إجابة الخبير: رشا عمر

رشا عمر

دكتورة نفسية

يعانى الكثير من الاشخاص من مشاكل الثقه بالاخرين وقد يكون عدم ثقتك بالاخرين تعكس عدم ثقتك بنفسك ومن الطبيعى ان لااحد يرغب فى ان يعيش فى قوقعه منعزلا عن الاخرين وقد يكون عدم الثقه نابعه من تجربه صادمه تعرضت لها جعلتك تخشى ان تتعرض لمثلها فافقدتك الثقه فيمن حولك لذا فمن الضرورى سيدتى عدم تعميم تصرف شخص ما على الاخرين فالاشخاص تختلف من حيث طبيعة التفكير والطبائع والسلوكيات التى يسلكونها كذلك لابد من حسن الظن بالاخرين واعطائهم الفرصه وان تدركى ان هناك العديد من الاشخاص الجيدين الذين يتمنون الخير للاخرين ولكنهم فى نفس الوقت قد يقعو فى الاخطاء ويخونون احيانا الثقه والتى يمكن ان ترجع مره اخرى برغبتهم فى التعلم من الاخطاء كما أقدم لك الارشادات الاتيه
- لابد من تقبل الاخرين والتعامل مع الاشخاص الذى لا تشعرى بالارتياح اليهم بوضع الحدود
- تعاملى مع الاشخاص الغير مريحين بشكل حضارى واعلمى ان وجودك معهم بشكل مؤقت لاأكثر بسبب ضروريات الحياه
- لا تنطوى على ذاتك بسبب عدم محبتك لهم
- لا تبنى توقعات لا يمكنك تحقيقها
- لابد ان يكون لديك ثقه بالنفس وقدره على التحمل
- لا تفترضى فى الناس المثاليه
- حاولى ان تتخلصى من الحساسيه المفرطه تجاه المواقف والاشخاص