الزواج و الإرشاد الأسري

انا محمد عندي وسواس قهري حاد وضلالات

الرد من العميل

وبقالي ١٠ شهور باخد دواءانا كنت باخد anafranil بس جاءت لي اعراض جانبية فغير لي الدكتور الدواء لseroxate وبردو جاءت لي إمساك حاد ونزيف فلغالي الدواء وساب الأدوية التانية اللي هي faverin وpsycolanseو PK-merz وده عشان بجيلي تشنجاتومش عارف اتعامل مع الناس وأحاسيس ان انا مش عاجبني الواقع ده ومش عاوز اتعامل مع الناسانا من الإسكندرية ورحت ل٣ معالجات سلوكيات ولا حد منهم طاق اسلوبي وانا مش عارف اغير نفسيوانا مش فاهم الواقع عشان مهتم بان اللي قدامي يكون مثالي زيي وانا كنت بطلع الأول على المدرسة ومش مهتم بأمور الحياة عشان شايفها تافهة ومهتم بالقضايا الكبيرة زي الكلية الشغل أحدث التكنولوجيا ولي وجهة نظر نقدية بس مش عارف اتعاملوبعد ما كانت القيم أهم حاجة في حياتي انا بقيت بعشق الغلط زي ان واحدة تعدي جنبي اكون اتخيل اني اغتصبها أي حد يعدي جنبي ابقى عايز اضربه لدرجة انه قالي انضم لداعش وانتقم من المجتمع اللي بيعادي تديني بتجيلي رعشة في جسمي كله والأفكار بقت راسخة بدل ما كنت فاكرها تافهة انا خايف يكون فصام

إجابة الخبير: الدكتور أشرف جودة

الدكتور أشرف جودة

طبيب

ما هو علاج الوسواس القهري ؟
علاج الوسواس القهري يحتاج الى رغبة للعلاج من المريض , مع وجود دعم نفسي واسري , وينقسم العلاج الى نفسي وسلوكي ودوائي وذلك من خلال اجبار النفس بالمنع على فعل الشيء مع وجود رقابة من شخص آخر , مثلا عندما تراودك فكرة اغلاق الباب اكثر من مرة يجب عليك ان لا تقوم بفحص اغلاقه مع وجود شخص آخر يمنعك بالقوة اذا هممت فعل الشي
اما بالنسبة للعلاجات الدوائية يستخدم في هذا الامر علاج نفسي يسمى ( باروكسيتين ) او ( كلوميبرامين )
ما هي اسباب الوسواس القهري ؟

  • التوتر والقلق
  • الاكتئاب
  • تاريخ مرضي للعائلة بحالة الوسواس القهري
  • نقص هرمون السيروتونين
  • عوامل بيئية وتقليد من هم اكبر من المريض

امثلة على الوسواس القهري ؟
هناك امثلة كثيرة على السواس القهري ونذكر بعضها مثل , الفحص المتكرر , العد المتكرر , الاستحمام , غسل اليدين بشكل مفرط فيها , الترتيب والنظام بشكل مفرط فيه
بم ننصح ؟
ننصحكم بالالتزام بالتعليمات والإرشادات الطبية التي ذكرناها سابقا , مع زيارة بيب نفسي , مع العلم بان العلاج يحتاج لصبر وفترة طويلة تصل الى اشهر