الزواج و الإرشاد الأسري

انا سيدة ارملة عمري حوالي 52 سنة واعمل وعملت...

انا سيدة ارملة عمري حوالي 52 سنة واعمل وعملت دراسات عليا في مجال عملي والمشكلة انني منذ 5 سنوات سابقة وانا باحضر رسالة ماجيستير اتعرضت اثناءها لوفاة زوجي ودخولي لاجراء عملية وكانت الدكتورة المشرفة التعامل معها فيه كثير من الصعوبات مع انه كان اختياري ولكن ده اكتشفته بمرور الوقت وكان اللي بيهون عليا هوه زوجي، المهم لما حصلتلي الظروف ديه لاقيتها فرصة علشان اوقف تكملة الرسالة وخاصة ان كان فيه جزء خاص بتحليل البيانات لاهيه مش عارفة تعمله ولا راضيه باللي اتعمل عن طريقي مع احد المختصين ولكنها لما عرفت بظروفي تواصلت معي وكنت ببلغها بطريقة غير مباشرة اني مش هقدر اكمل ولكنها خليت المشرفة الأكبر تكلمني وقالتلي كلام حلو في حقي واحرجت ورجعت تاني وهذا منذ اكثر من سنة ونصف وقالولي انهم جهزوا البيانات بعد معالجتها لاقوم بدوري وبالفعل اخذتها ولكن اكتشفت انها غير مظبوطة واوضحت ذلك للدكتورة المشرفة بطريقة مهذبة وكنت كل ماكلمها تقولي انها مشغولة فقولت لما ابطل ازن وسبتها فترة ولاقيتها بتشتكيني للدكتورة الكبيرة وعن طريق سكرتارية المهم تواصلت معها وابلغتها اني ماكنتش عايزة ازهقها ورجعنا تاني للعمل معها، المشكلة ان البيانات لاخر لحظة مش مظبوطة وكمان كانت الدكتورة كل مايحصل موقف هيه شيفاه انه غلط في حقها وتفضل تجيب القديم والجديد عل سبيل المثال فاكره اني باهينها لما جوزي ارسلها ورق مني عن طريق أمن الكلية وازاي ما يطلعهوش واحاول افهمها ان الامن منعوه انه يدخل وعلى فكرة حتى بعد وفاته بقت تجيب سيرة الموضوع وحتى موضوع اني عملت التحليل الاحصائي مع حد قامت الدنيا ماقعدتش بالرغم انها كانت موافقة على المبدأ ولكن ازاي ماتعرفش انه شخص بعينه وفعلا انا ماقلتش على اسم الشخص حرصا على الشخص نفسه لانه كان طالب دراسات في الكلية اللي هيه فيهااخر موقف حصلي معاها انها كانت بتطلب مني شغل في الرسالة علشان أعمله والحمد لله ماقصرتش وفعلا عملته وعرفتها عن طريق الواتس ولاقيت رد فعلها بس ماتبعتيش لاني مش فاضية خالص وفي يوم لاقيتها بتتصل وبتهجم عليا في الكلام عملتي ايه يامدام في الحاجة رديت عليها اني مخلصها وفكرتها بردها راحت انكرت انها قالت كده قلتها طيب لوعايزاني ابعته حالا ردت عليا بتهكم براحتك وبصراحه انا كنت راجعه من الشغل مضغوطة لاقيت نفس بقولها مش عارفة اعمل ايه عشان اريحك بجد انا تعبتومن هنا صعدت الموضوع حاولت اكلمها عدة مرات لم ترد عليا ولما ردت سمعت منها كلام القديم والجديد بأني تطاولت عليها وان عيلتها زهقوا من اسمي وغيره من الاهانات ولكني كنت بحاول ارضيها وقلت يمكن الايام تخليها تهدي وكلمتها أول رمضان وردت عليا بطريقة مقتضبة وطبعا كل ده على اعصابي واخيرا لاقيت ايميل اول امس من الدكتورة الكبيرة بتوبخني وانهم ماكانوش مسامحني على الاسلوب غير اللائق والغير مقبول وانهم كانوا مستنيين اروح اقدم اعتذاري في مكتبهم لكن ظروف كورونا وقالتلي ان ده درس لازم اتعلمه وادوني فرصة تانية لاستكمال دراستيالسؤال هل ينفع ارجع تاني وده طبعا على حساب كرامتي لأن اكيد النفوس مش هترجع زي الأول، ولا افضها سيرة واصون كرامتي والله الغني عن الرسالة اللي مغموسة بالاهانهواسفة على الاطالة

إجابة الخبير: أسماء زقوت

أسماء زقوت

أخصائية نفسية

أتفهم مشاعرك والظروف التي مررتي بها, لكن الحياة تتقدم مهما واجهنا من صعوبات, ومشرفتك تفهمت ظرفك بداية ووجهت لك من يشجعك ويدعمك لان الدراسات العليا شيء ليس هينا واستكمالك الدراسة العليا وتبقي الرسالة فقط خطأ كبير أن تتخلي عنها, وتذكري أن الدراسات العليا لها مدة زمنية محدودة يسمح للطالب إنهاء الرسالة بها, وهروبك منها بهذا الشكل ليس سليما فهي بالنهاية متمسكة بك لأجلك, ولا تتعمد إهانتك أو إحراجك إنما فقط تريد أن تخبرك بضرورة أن تتخذي موقفا جديا تجاه رسالة الدراسات العليا وتعملي عليها بشكل مهني وجاد وحقيقي, ولربما عدم وضوح الافكار تجاه بعضكم أدى إلى سوء تفاهم يمكن حله بالاعتذار وطرد فكرة الإهانة وصون الكرامة وماشابه, فالمشرفة بالتأكيد لا تعامل طالب الدراسات العليا بتبخيس ولا تريد منك سوى جدية في دراستك وهذا هو الطبيعي والمنتظر من كل طالب, أنصحك بأن تفكري بنفسك وأن تحرصي على إنهاء الرسالة بكل هدوء وتفاهم وتقاومي السلبية والمشاعر مع الغير التي لا داعي لها, فكري بذلك لاجلك ولأجل زوجك الذي دعمك خلال  دراستك بها وكم سيكون فخور بك لإنهاءك الرسالة وكم سيفخر بك المحيط وأصدقاءك, فالتفكير بما بعد الإنجاز يحفز دافعيتنا ويوجهنا للتصرفات المنطقية, ولا تنسي أن كل رسالة دراسات عليا يمر الطالب بها بفترة إنهاك وإحباط وصعوبات كثيرة وسوء تفاهم مع مشرفه أو زملاءه والحل هو التعامل مع الموقف أو الفترة بحسم وتذكر أن الاولوية هي نجاحك وإتمام ما عملتي جاهدة له لا شيء آخر, وفيما يخص التحليل الإحصائي فبإمكانك الطلب من مشرفتك توضيح الأمر وإذا ما كانت تريدك أن تقومي بها لوحدك أو تستعيني بإحصائي خبير بذلك وبإمكانك إخبارها أنه شيء من تخصصه ومسموح به أكاديميا, إذا كانت قاعدة البيانات ترينها غير فعالة أو صادقة بإمكانك الطلب منها السماح لك بإعادتها من جديد, استعيني بأحد حكيم من المشرفين ايضا لإيجاد الحلول وحل سوء التفاهم, المهم ألا تتركي الأمر.