legitimacy Topics

السلام عليكم ورحمة الله دلوقت انا حابه اسأل في...

السلام عليكم ورحمة الله دلوقت انا حابه اسأل في موضوع يخص أمي وارجو الرد ضروري جدا في خلال اليوم دا ... جدي وجدتي خلفو ٣ اولاد و٣ بنات منهم امي كلهم سافرو لمصالحهم الشخصيه وامي فضلت مسافرتش وحتى انها رفضت المعيشه في بيتنا الجديد للخوف من التقصير تجاه مامتها وباباها لرعايتهم من سنين ولكن خلال السنه دي كلها زاد تعب جدتي وجدي وزاد الحمل جدا على امي لوحدها وهي اصلا كبيره ف السن تبلغ ٦٢ عام من عمرها وبابا ٦٣ وهو ايضا تعب الفترت الاخيره ومكانتش عارفه تكون موجوده معاه لان مافيش حد مع جدي وجدتي غيرها وهو تحمل ذلك بدون اي لوم عليها لحد من يومين جدتي اتوفت وكانت امي بايته معاها واخدت الصدمه كلها لوحدها ورغم التنبيه الشديد لخلاني انهم يجو يشوفو امهم ولكن قالو ظروفهم لاتسمح وجدتي كانت تعبانه نفسيا جدا من الموضوع دا وعدم وجودهم حواليها في اخر ايامها وكلهم ندمو على كدا لما وصلو من سفرهم بعد تبليغهم الوفاه دلوقت جدي صعب جدا و امي احنا محتاجينها ترتاح بعد التعب الشديد والحمل ال كان عليها وهي اصلا محتاجه راحه وبابا رغم عدم لومه ابدا ومراعي جدا ظروفها لكن الفترت الاخيره فعلا محتاج وجودها واختي في فترة حمل ومحتاجاها ف خالتي طلبت من خلاني يجدو حل لجدي وراحة امي وكلنا محتاجين كدا فعلا وهي شخصيا ولكن هي خايفه جدا تاخد ذنبه هما بسبب السفر غير مسموح لجدي انه يخرج بره مصر لظروفه الصحيه وسنه وهما في دول عربيه وغير مسموح لظروفه ف توصلو انهم يبحثو عن دار رعايه مستوى عالي جدا يوجد به رعايه كامله باطباء وكل شيء ف حبيت اسال في النقطه دي للعلم ان جدي صعب جدا في تعبه وانه اكتر من مره امي اتحملت ضربه ليها بسبب انه يريد الخروج للشارع وهو مريض وواحنا كبنات صعب التعامل معاه لان للاسف وهو امر محرج ولكن لابد منه اني اقوله منقدرش نتعامل ونساعده اننا ناخده نمشيه لانه احيانا يتصرف تصرفات مراهقه وهو في غير وعيه لذلك وطبعا بحكم السن بيحصل لخبطه كتير للانسان ف اخر عمره كل شخص حسب الظروف الصحيه والنفسيه ال بيوصلها ف وجدنا حل دار الرعايه رغم صعوبة القرار نفسيا لينا واحنا اكتر اسره بنتأثر نفسيا بالفعل لكن بسبب الظروف ال مرت بيها امي شايفين انه الحل الوحيد لاحتياجنا واحتياج ابي ليها بالفعل طبعا احنا كأسره اللي هنزوره اكتر ف هل في مشكله شرعيا في ذلك لاننا خايفين تجاه. ربنا دا اهم شيء وحبيت اسأل علشان اعفي امي واطمنها وبعد شويه هيقعدو يتفقو على الحل ف اريد الرد ضروري جدا باسرع وقت والامر معقد جدا فعلا وصعب وجود جدي وعيشته معانا لان انا واخواتي بنات ف صعب ان امي تجيبه يعيش معانا بسبب تصرفاته و ان والدي لن يتحمل نفسيا ابدا ذلك لانه هو شخصيا محتاج امي وتفرغها له لان الفتره الاخيره بدأ يتعب جسديا ونفسيا من الضغط الشديد علينا ارجو الرد و ارجو حل وشكرا جدا

إجابة الخبير: Dr. Mohammad Audeh

Dr. Mohammad Audeh

Certified Islam Scholar

الحمد لله، والصلاة والسلام على رسول الله، وعلى آله وصحبه ومن والاه ، أما بعد :

السائلة الكريمة:
اعلمي رحمك الله انه لا يجوز وضع الأباء ف دار المسنين، ويجب على أبنائه القيام على خدمته ويرجعوا من سفرهم من أجله وإلا فإن وضع في دار المسنين هو من العقوق،  قال سبحانه: )وَقَضَى رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا كَرِيمًا * وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُلْ رَبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا){الإسراء:23، 24}.
ونسأل الله أن يعين أمك ويشفيها.

والله تعالى أعلم وأحكم.

يمكنك الاستفسار في أي وقت و سنقوم بالرد عليك في أسرع وقت ممكن. كما يمكنك استخدام جلسات المتابعة معي على الهاتف. إذا كنت ترغب في الحصول على جلسة الهاتف، سيكلفك رسوم بسيطة للمكالمة، اضغط على هذا الرابط لحجز جلسة الهاتف
jawabkom.com/44655323
أرجو أن تكون الإجابة على استفساركم مفيدة وواضحة، ويُرجى إعلامي إذا كان لديكم استفسارات أخرى. إن تقييم الإجابة من أعلى الصفحة يساعدنا على تحسين جودة الإجابات وضمان تواجد أفضل الخبراء لمساعدتكم.
يسعدنا تواصلكم دائما، و يمكنك أيضا استشارة العديد من الخبراء على جوابكم، كالأطباء، و المحامين، و أخصائيّ التغذية وغيرهم .

الرد من العميل

رفضو الرجوع لان حياتهم اتبنت هناك في سفرهم و اتأسست هناك كل واحد في بلد فما الحلوما الحل لمراعاة امي انا لان بكدا هي اللي هتتولاه وهي اصلا محتاجه الرعايه مننا احنا

إجابة الخبير: Dr. Mohammad Audeh

Dr. Mohammad Audeh

Certified Islam Scholar

يجب عليهم إما الرجوع أو أن يأخذوه، وإن رفضوا فعليكم أن تقاضوهم، فحياتهم عند الله وليست فيما يصنعون ويعقون أباهم بهجره، فهل يقدمون حياة أبنائهم على أبيهم؟؟؟ فهذا قمة العقوق.