طبيب بيطري

السلام عليكم . ارجو المساعدة لدى قط يعانى من ورم...

السلام عليكم . ارجو المساعدة لدى قط يعانى من ورم بجانب عينه اليمين ناحية الخد واسفل الاذن ونفس الورم قام بفتحه باضافر قدمة واخد فترة وبدأ يتماثل للشفاء الا اننى اليوم وجدت ورم فى نفس المكان تقريبا وهو شبه فاقد الشهية للطعام يأكل القليل جدا وينام أغلب الوقت ويتألم ولا اعلم كيف اساعده . انا من مصر اتمنى مساعدتى فى وصف اى علاج له علما بانى استخدمت ظن قبل ماء الاكسجين والبيتادين ووضعت له مضاد حيوى فى الماء لانه يشرب كثيرا اماا الورم الانلم يفتح بعد . وشكرا

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

السلام عليكم و رحمة الله ,
و شكرا لانضمامك الينا و ثقتكم بنا
بالنسبة للسؤال المطروح من حضرتك
اخى العزيز ان الورم التى انت وصفته والقط حاول فتحه باضافر قدمه ثم رجع مرة اخرى يجب علاجه حيث ان الاورام التى تحدث اسفل الاذن بجانب العين اليمنى وناحية الخد او باى جانب من الوجه على اى حال يجب علاجها كالاتى:
1- يجب ان تصوم القط لمدة 6 الى 8 ساعات على الاقل وتمنع عنه الماء والاكل حتى لو كانت شهيته ضعيفة لاتخف عليه.
2- يجب شراء مخدر عام للقط اسمهacepromazineاو rumponeويعطى القط نصف ملى تحت الجلد وتتركه بعدها لمدة 15 دقيقة حتى يهدىء وينام وتختفى علامات الاحساس عليه ما عدا حركة الجهاز التنفسى تكون جيدة راقبها جيدا.
3-حاول ان تربط ارجله العلوية مع بعضها البعض برفق والسفلية مع بعضها البعض برفق ايضا.
4-وفر كاس به ماء فاتر او دافىء وصابونة ديتول مع شفرة جليت للحلاقة وقفازاتglovesلكى تلبسها انت.
5- احلق الشعر مكان الورم بلطف وبشكل جيد والقط نائم ولا تحاول ان تحلق بعنف او بقوة حولين المكان المخصص للورم.
6- حاول بابرة رفيعة وسرنجة سحب عينة من محتويات الورم اذا كانت قيحية بها صديد مع دم بسيط افتح بعدها بالمشرط الجراحى حوالى 2 سم اسفل اتجاه الورم واعصره جيدا حتى تخرج المواد الصديدية والقيحية تمام فرغه بشكل تام.
7- ضع قطعة شاش طبى مع قطنة صغيرة اى لف قطعة الشاش مع القطنة وواضف عليها بنسلين قصير المفعولpan-strepمتوفر فى العيادات البيطرية المصرية سائل النوع وضعه داخل فتحة الخراج او الورم المذكور لمدة 48 ساعة.
بعد 48 ساعة يتم اخراج التمبون بواسطة ملقط طبى وتضع بنسلين فقط بالسرنجة داخل الفتحة بمعدل 5 ملى واليوم الثالث تضع 5 ملى بنسلين داخل فتحة الورم.
8- يفضل اعطاء القط حقنة مضاد الالتهاباتdexamethazoneبمعدل 3 ملى تحت االجلدللوقاية من الالتهابات الاخرى.
  وان شاء الله تعالى لن يعود الورم مرة اخرى ومعظم هذه الاورام حميدة اما قيحية او دموية او دهنية.
وعلى فكرة يمكنك استخدام البتادين داخل فتحة الورم للتنظيف والتعقيم قبل وضع البنسلين والله ولى التوفيق.
ألف سلامة عليكم.
كما يمكنك استخدام جلسات المتابعة معي على الهاتف. إذا كنت ترغب في الحصول على جلسة الهاتف، سيكلفك رسوم بسيطة للمكالمة، إضغط على هذا الرابط لحجز جلسة الهاتف:
jawabkom.com/3912973
يسعدنا تواصلكم دائما, و يمكنك ايضا استشارة العديد من الخبراء على جوابكم, كالمحامين, و اخصائيوا التغذية, و المهندسون, و غيرهم.
خالص تحياتى,
د\ حسام مرتجى

الرد من العميل

السلام عليكم شكرا لك على الرد والشرح الوافى لكن منذ قليل وبعد ارسال رسالتى اليكم حاولت اضغط على الورم حتى خرج صديد من نفس الجرح واستمريت الى ان رأيت ان الورم خف شوية وبعدين حطيت ماء اكسجين على الجرح وتركته المشكلة انى معرفش اديله حقنة او انى افتح الجرح اكتر هل فى برشام مضاد حيوى اضعه فى ماء شربه او مرهم احاول احطه على الجرح من الخارج حتى لا يتكون الصديد مرة اخرى مع العلم ان عمر القط حوالى 8 سنوات. وايضا هو هزيل جدا وفقد من وزنه بسبب قلة الاكل هل فى فيتامين او اى فاتح شهية اقدر اشتريه من الصيدلية البشرية المصرية وينفع مع القطط لانى من الصعيد وهنا مش متوفر العلاجات البيطرية من الانواع اللى حضرتك ذكرتها لانى روحت لكذا حد وما افدنيش . واعتذر عن الاطالة وجزاكم الله خيرا

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
وشكرا لانظمامكم معنا وثقتكم بنا
على العموم يمكنك ان تضغط على الورم وتخرج منه الصديد وتنضفه بماء الاكسجين عدة مرات وبعدها تضع البتادين
هنالك مرهم البتا ميثازون betamethazone creamيمكن ان تضعه على الجرح بعد التنضيف لمدة ثلاثة ايام
ويمكن شراء multivitaminمن الصيدلية البشرية وهى مجموعة فيتامينات سائلة تضع للقط 5 سم فى كل نصف لتر ماء شرب لمدة اسبوع
واذا فى بودرة بنسلين بشرى اشتريها من الصيدلية البشرية ودخلها داخل فتحة الخراج بكمية بسيطة لمدة 3 ايام فقط.
هى ادوية متوفرة فى اقرب اقزخانة او صيدلية منك بشرية تنفع ان شاء الله.

الرد من العميل

السلام عليكم . انا عملت كل اللى حضرتك قولته والجرح بدأ يخف فعلا لكن مشكلة قلة الاكل مش عارف اتصرف فيها انا سألت على فيتامين multivitamin لكن الصيدلى قاللى ان مفيش فيتامين اسمه كده وان دى كلمة عامة بتطلق على اى فيتامين المهم اخدت منه فيتامين شراب اسمه alvital iron كالسيوم مع حديد لكن المشكلة ان القط مش متقبل طعمه فى ماء الشرب لان ريحته نفاذة جدا . هل يوجد اى فيتامين تانى اقدر اجيبه لان وضح عليه التعب من قلة الاكل وبقى هزيل جدا لدرجة ان بشوفه دايخ وهو وماشى . واعتذر عن الازعاج

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
وشكرا لاْنظمامكم معنا وثقتكم بنا
اخى المشترك الكريم
اذا كانت المشكلة فى الفيتامينات وان القط خف الورم والاْلتهاب منه ولكنه لايزال هزيل فاننى انصحك اذا كنت تستطيع حقنه تحت الجلد او فى العظل باْستخدام فيتامين B-COMPLEXوهى عبارة عن ابرVIALاو AMPOULSوهى عبارة عن مجموعة فيتامينات B1 - B6-B12وهى تقوى الدم وتزيد من قوة الجهاز العصبى والعظلى للقط وترفع له المناعة والمستوى البدنى
ويجب ان تعطيها لمدة اسبوع يوم بعد يوم.
وان شاء الله سوف تكون الامور على مايرام.
د/حسام مرتجى

الرد من العميل

معلش يا دكتور حسام انا عارف انى ازعجتك بس الفيتامين اللى حضرتك كتبتهولى فى اخر رسالة اجيبه من الصيدلية البشرية ولا البيطرية وهل مفيش اى بديل للحقن لانى بصراحة مش بعرف اضرب حقن

الرد من العميل

واذا كان لابد من الحقن هبقى مضطر انى اديهاله بنفسى لكن معرفش فى اى مكان بالظبط وبتدخل الحقنة بعمق كام مع العلم انه رفع جدا . اسفىعلى الازعاج بس الحقيقة انه صعبان عليا فعلا خصوصا انه معايا من 8 سنين . وجزاك الله كل خير

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
وشكرا لانظمامكم الينا وثقتكم بنا
يا اخى المشترك العزيز حقن TRI-Bممتازة وجيدة للقطة وتحقن ممكن تحت الجلد بين الكتفين اعلى الظهر تسحب الجلد تحقن تحته ببطىء و ليس هنالك ظرر ويمكنك شرائها من الصيدلية البشرية واذا انت يعنى لا توجد صيدليات بيطرية قريبة منك يمكنك شراء كذللك فيتامينA-Eحبوب صغيرة اعطيها له بالفم مباشرة 2 حبتين كل يوم وان شاء الله الامور سوف تكون على مايرام لانخف عليه كثيرا.
د/حسام مرتجى.

الرد من العميل

السلام عليكم ملقتش حقن tri-b ناقص من السوق خالص عندنا فى سوهاج لكن الصيدلانية ادتنى بديل اسمه trivarol ينفع اديهوله ولا لا فى انتظار اجابتك . وشكرا جزيلا

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
وشكرا لاْنظمامكم معنا وثقتكم بنا
اخى المشترك العزيز ينفع ان شاء الله تعالى كونه بديل عن tri-bولكن هنالك نوع ممتاز قد تجده فى الصيدلية البشرية اسمهneurovitوهى حقن لفتيتامينات مركبB-COMPLEX
وهى من صنع العامرية لللاْ دوية والمستحضرات الطبية/ الاسكندرية/مصرواذا لم تجد ان شاء الله بينفع والله المستعان اعطى حقنة وبعد يومان حقنة اخرى لمدة اسبوع على الاقل والامور سوف تتحسن ان شاء الله تعالى.
د/ حسام مرتجى

الرد من العميل

شكرا لك . وجزاكم الله كل خير

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
وشكرا لاْنظمامكم معنا وثقتكم بنا
نحن جاهزون الى اى استشارة اخى العزيز من مصرالحبيبة وربنا يوفقك وتشفى القطة ان شاء الله تعالى
ولا تترددوا ونحن على اتم الاستعداد على امدادكم بكل ما هو مطلوب وقريب اليكم بعون الله.
وشكرا لك ولك منا جزيل الاحترام والتقدير.
د/حسام مرتجى

الرد من العميل

السلام عليكم . انا اديت القط حقنتين فيتامين امبارح وانهارده لكن ده تالت يوم بطل اكل نهائي وضعف خالص ورفع جدا . مش بيشرب غير مية بس وانهارده حاولت اشربه شربة فراخ مرضيش قومت حطتله بالسرنجة بعد ما شيلت الطرف الحديد فى بوقه وبعدها رجعهم تانى . هل فى اى ملاحظات او نصايح اقدر اقوم بيها تانى عشان اساعده ولا مفيش امل . ارجو الرد . وشكرا

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
اخى المشترك جرعة حقن الفيتامين حقنة واحدة وبعد يومين حقنة اخرى وليست يوميا وليست حقنتين فى اليوم فقد يتسمم بسبب زيادة تركيز الفيتامينات فى الدم وتحدث مضاعفات
وعليه اذا لم يستفيد القط من الفيتامينات عليك يا اخى العزيز ان تشترى له حبوب فيتامينات بيطرية من اى محافظة قريبة منك حاول ان تتواصل مع اى صيدلية بيطرية قريبة من محافظتكم فى سوهاج وتحضر له حبوب multivitaminsوعددها 20 حبة كل يوم اطحن له 3 حبات واعطيها له مع اللبن او الحليب لمدة اسبوع.
يستحب اعطائه حقنة مضاد حيوى بنسلين طويل المفعول بجرعة 2 ملى مرة واحدة فقط لكى تمنع الالتهابات والمضاعفات الثانوية والضعف العام والاعياء.
وعليك ان تحضرهم من عيادة بيطرية افضل لك.

د/حسام مرتجى.

الرد من العميل

حقنة البنسلين اديهاله فى نفس المكان بين الكتفين اسفل الرقبة ؟ ولا فى مكان تانى . وعلى فكرة هو لا يأكل ولا يشرب لبن بالمرة وده تالت يوم وللاسف لقيت الجرح انهارده اتفتح تانى ونزل منه صديد رائحته كريهة وحالته تزداد سوء . هل احاول أأكله غصب عنه ؟

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

السلام عليكم ورحمه الله وبركاته
اخى المشترك الكريم
حاول بسرنجة اطعامه حليب او لبن او مرق دجاج سوائل جيدة له فى هذه الحالة
جيدة له نعم حقنة البنسلين بين الكتفين اسفل الرقبة واسحب الجلدة واحقن ولا تتردد الامر هين ولكن اذا الجرح انفتح تانى ورائحته كريهة هو سبب الاعياء وسبب قلة الاكل والشرب عليك
ان تنظفه جيدا بماء الاكسجين والبيتادين وضع داخله بودرة البنسلين لمدة 3 ايام استمر بهذه الاجراءات.
والله المستعان اتمنى ان اكون قريب منك لعلاج القط شخصيا
د/ حسام مرتجى.

الرد من العميل

شكرا يا دكتور حسام انا عارف انى تعبتك معايا . بإذن الله ثوابك كبير عند ربنا . وكل سنة وحضرتك طيب . انا هديله حقنة بنسلين الصبح بس ربنا يستر عليه لانه حالته وحشة خالص . واستأذنك لو احتجت استشارة منك هبقى ابعتلك رسالة . شكرا جزيلا

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

ان شاء الله تعالى
ربنا كريم وربنا علمنا الرفق بالحيوان لاْن الحيوان بيدعيلك وانت قد لاتسمعه وان شاء الله يقوم بالسلامة
وسلام الى اهل مصر وتصبح على الف خير.
د/حسام مرتجى.

الرد من العميل

السلام عليكم . حضرتك انا اشتريت حقنة بنسلين من الصيدلية مكتوب عليها 1000 والمية اللى بتتخلط بيها مكتوب عليها 5 ml هى دى اللى حضرتك تقصدها ؟

الرد من العميل

ولا تقصد 2 ملى فى السرنجة فى التدريج اللى مكتوب على السرنجة ؟

الرد من العميل

معلش يا دكتور حسام هو البنسلين اديهوله على طول ولا لازم اختبار زى البشر اللى عندهم حساسية وهل القطط ممكن يكون عندها حساسية منه ؟ ارجو الرد فى اسرع وقت عشان بناء عليه هديهاله

الرد من العميل

للاسف لقيت عيادة بيطرية بعيدة ووديته والدكتورة شافته قالتلى مفيش فايدة ومرضيتش تعمله اى حاجة وقالتلى انه بيموت لانه مش بياكل خالص ومرضيتش حتى تكشف عليه ده بالنظر بس وسالتها على جلوكوز او اى حاجة قالتلى مفيش فايدة خالص وقالتلى يموت فى البيت احسن ميموت هنا . وهو فعلا حالته صعبة جدا حتى مش بيقدر يوقف انا سالتها انها تديله حتى حقنة البنسلين قالتلى دى بنديها للحصان مش للقط . وقالت ان الجرح اتملا بكتريا واثرت على مراكز المخ ومش بيحس بالجوع وعنده جفاف من قلة الاكل . انا مش عارف الكلام ده صح ولا غلط . رد عليا بسرعة يا دكتور حسام وقوللى اديله البنسلين ولا خلاص زى ما قالت

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

السلام عليكم يا اخى المشترك
انت حسب ما انت شايف الحالة عندك
ولكن البنسلين يعطى للقطط والكلاب وللخيول وليس من الظرورى اختبار حساسية بس يكون بنسلين بيطرى مش بشرى.
الامر الاخر انت على الاقل خلى الدكتورة تعطية ابرة منعشة قبل البنسلين مثل الجلوكوز او الصوديوم كلوريد ظرورى لاءنعاش القطة.
وكذالك تنظف الخراج وتفنح عليه وبعدها تحقن البنسلين والامر يرجع لك والله المستعان.
د/حسام مرتجى.

الرد من العميل

للاسف مرضيتش تديله اى حاجة . هو مش بيتحرك دلوقتى خالص حاولت اوقفه لكن قعد تانى كل اللى بعمله انى بشربه مية بالسرنجة بس

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
اخى العزيز المشترك عليك باْطعامه واعطائه ماء قدر المستطاع ولكن ان استطعت فتح وتنظيف ما تبقى من الخراج يكون افضل ونور على نور
وان استطعت ان تحضر له من اى عيادة بشرية محلول رنجر او محلول صوديوم كلوريد او الدكستروز وتعطيه تحت الجلد حقنة من محلول الجفاف بمعدل 5 ملى وببطىء احقن المحلول
يكون افضل حتى ينتعش ويعود نبضه الى الافضل وممكن يتحسن وعلى فكرة عمر القط له دور فى علاجه وشفائه واصابته من اول مرحلة اذا عولجت بشكل صحيح سوف تكون الامور جيدة
والله يوفقك وارجوك اعتمد على الله اولا واخيرا.
د/حسام مرتجى.

الرد من العميل

الجرح كانت عليه قشرة ولكن الصديد كان بيخرج منها قومت بمسحه بقطنة مبلولة وضغطت عليه وحطيت ماء اكسجين وبيتادين ومرهم بيتاميثازون لكن مع ذلك مش بيتحرك خالص كل اللى شايفه نفس طالع وداخل وساعات بيحاول يحرك ايده وعينه حتى السليمة اليسرى البعيدة عن الجرح مفتوحة نصف فتحة من فترة . انا كل شوية بشربه مية بالسرنجة مرة يبلعها ومرة لا . انا اسف انى تعبتك معايا

إجابة الخبير: الدكتور حسام مرتجى

الدكتور حسام مرتجى

طبيب بيطري

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
يا اخى المشترك العزيز انت اعمل كل ما تستطيعه معه ولا تتركه حتى الله سبحانه وتعالى يتولى امره
وحاول فقط ان تحضر له المحلولDEXTROSE او SODIUM CHLORIDEاو RENGER اى محلول رنجر
على الاقل اعطيه منه تحت الجلد 5 ملى كل يوم لمدة اسبوع .
كما استمر على اعطائه اى سوائل والله المستعان.
د/حسام مرتجى.